Hejtman podporuje spolupráci s Košicemi

6. říjen 2005

Košický a Jihočeský kraj míní v budoucnu víc spolupracovat při tvorbě regionálních rozvojových plánů a také v oblasti rozvoje cestovního ruchu. Shodli se na tom na úterním jednání v Košicích hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník a předseda Košického samosprávného kraje Rudolf Bauer.

Jak uvedl Zahradník pro ČTK, v nejbližším období se přitom spolupráce obou krajů zaměří zejména na využívání strukturálních fondů Evropské unie na následující programovací období let 2007 až 2013. Rudolf Bauer svého partnera informoval, že Košický kraj už doposud podal 55 projektů, kterými se uchází o podporu z evropských fondů, přičemž jejich celková hodnota představuje víc než 931 milionů slovenských korun. Zahradník poznamenal, že východisková příprava na období let 2007 až 2013 je v Košickém kraji oproti Jihočeskému lepší. Se zájmem se zmínil také o strategii rozvoje cestovního ruchu, kterou košická krajská samospráva vypracovala ve spolupráci s francouzskými partnery. Podle Zahradníka mají Košický a Jihočeský kraj podobné problémy, a také proto považuje vzájemnou spolupráci a výměnu zkušeností za velmi výhodnou. Poznamenal, že i v Jihočeském kraji, podobně jako v Košickém, představuje jeden z hlavních problémů chybějící dálnice, která je jedním z předpokladů rozvoje hospodářství, ale i turistiky.

"Podmínky k budování cestovního ruchu máme, ale turisté se potřebují bezpečně dopravit k nám a zase zpátky," konstatoval Zahradník. V této spojitosti si postěžoval, že podobně jako Košický kraj také Jihočeský kraj pociťuje v tomto směru nedostatečnou podporu ze strany vlády.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio