Guvernér Velikonočního ostrova navštívil Strakonice

11. srpen 2004

Přijede-li Čech na Velikonoční ostrov, může si být jist, že jeho obyvatelé vědí, odkud je. Česká republika je totiž pro lidi z ostrova jednou z nejznámějších zemí. Hlavní podíl na tom má strakonický místostarosta Pavel Pavel, který rozluštil záhadu chodících soch moai. Proto také tento týden guvernér ostrova Enrique Pakarati na své vůbec první návštěvě Česka nejdříve zamířil do Strakonic.

"U nás se o vás ví. Dokonce mi před cestou řekli, že jste po Velikonočním ostrově země s největším počtem replik soch moai na světě," řekl ČTK Pakarati. Podle něj na ostrov obřích kamenných soch přijíždí také velké množství Čechů. Nedávno s místními dokonce sehrál turnaj fotbalový tým pod vedením českého velvyslance v Chile. První pivovar na Velikonočním ostrově je také český. "Po fotbale jsme seděli s nějakými českými turisty na hřišti a pili české pivo," pochlubil se guvernér. Pakaratiho v Česku nejvíce uchválily památky. Podle něj má ČR neuvěřitelné kulturní bohatství, které zaslouží obdiv. Zaujalo jej také povědomí, které Češi o Velikonočním ostrově a tamní kultuře Rapa Nui mají. "Jsme velmi vděční za tu obrovskou reklamu, jakou nám Česká republika ve světě dělá," uvedl guvernér, který Pavlův objev považuje za klíčový bod v historii Velikonočního ostrova. Pakarati ve Strakonicích navštívil hrad a dnes jej spolu s chilským velvyslancem čeká přivítání na radnici a ve společnosti ČZ Strakonice. Podle Pavla se totiž uvažuje o možnostech dodávek vysokozdvižných vozíků z produkce ČZ a pokrývek hlavy z Fezka na Velikonoční ostrov. Pavel Velikonoční ostrov naposledy navštívil počátkem loňského roku, kdy u sochy moai instaloval tabulky s textem v češtině, rapanuištině, španělštině a angličtině. Připomíná, že její stěhování je dílem expedice Thora Heyerdahla a že práce řídil český inženýr.

Na Velikonočním ostrově, který patří Chile, žije kolem 4000 obyvatel. "Věkový průměr obyvatel je velice nízký. Ostrované mají hodně dětí a jsou hrdí na to, že je dokáží zabezpečit. I to by pro nás, zemi s klesající porodností, mohla být jakási inspirace," poznamenal Pavel.

Cestovatel Pavel Pavel v roce 1986 na Velikonočním ostrově demonstroval způsob přemísťování mnohatunových soch moai a zvedání klobouku pukao na vrchol třímetrové sochy. Po tomto úspěchu v expedici Thora Heyerdahla mimo jiné vypracoval teorii o umístění sedmitunových kamenných překladů na pískovcových sloupech v megalitickém kruhovém památníku ve Stonehenge poblíž anglického města Salisbury.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio