František Ringo Čech o malování: Když něco děláte hodně dlouho, tak si úspěch vytrucujete

15. červenec 2016

František Ringo Čech, původním jménem František Čech, je český bubeník, zpěvák, textař, herec, komik, moderátor, politik, publicista, scenárista, dramatik, naivní malíř a spisovatel. Pochází z rodiny barového hudebníka a písničkáře vídeňského původu Františka Čecha Pražského.

Vyučil se radiomechanikem a televizním opravářem. Na pražské konzervatoři vystudoval hru na bicí nástroje a studoval tam také folklór, hru na klavír a zobcovou flétnu. Píše knihy a divadelní hry a je také autorem asi 1500 písňovým textů.

Z jeho pera pochází například texty ke skladbám Což takhle dát si špenát, Nápoj lásky č. 10, Zelená je tráva, Krásná neznámá, Tygr z Indie nebo Žárlivý Kakadu.

František Ringo Čech také maluje, i když sám o sobě tvrdí, že to neumí. Jeho osobitá díla jsou nyní k vidění v galerii v Římově, nedaleko od Českých Budějovic. „Maluju přes čtyřicet let. Dodnes jsem se to nenaučil, ale když něco děláte hodně dlouho, tak si ten úspěch vytrucujete,“ řekl na vernisáži.

K malování jej přivedla jeho žena. „Byla členka černého divadla, její kolega chodil po muzeích a omalovával slavné obrazy a moje žena ho strašně obdivovala. Napadlo ji, že by mi mohla dát k Vánocům malířské potřeby. Přivezla mi je z Amsterdamu a tak to začalo,“ vzpomínal.

Jako jeden z prvních dostal jeho originální obraz italský herec Franco Nero. „Přivedl ho ke mně kamarád od filmu, když natáčel v Praze. Popovídali jsme si, dal jsem mu dva obrázky. Pak o tom napsali v novinách, to byla velká reklama a pak už se to rozjelo,“ dodává František Ringo Čech.

Podle svých slov ale nerad vystavuje v galeriích, Římov je výjimkou. „V galerii se nedá prodávat. Kdo chce obraz, ten si přijede za mnou. Když máte u člověka viset, musíte si s ním popovídat,“ komentuje. V římovské galerii vystavuje prodejní umělecké tisky. Ty jsou totiž podle něj pro zákazníky dostupnější než olej.

K jihočeskému Římovu má František Ringo Čech vztah. „Považuji ho za svoje rodiště. Moje rodina má tady a v Mladošovicích kořeny a já to tu miluji, protože jsem tu trávil dětství, každé prázdniny mnoho let,“ vysvětluje.

Spustit audio