Folkový cyklus Večery S představuje mladé začínající kapely a muzikanty

15. leden 2018

Představit méně známé kapely nebo mladé začínající muzikanty. To si dal do vínku hudební cyklus Večery S, který se loni v Českých Budějovicích setkal s příznivým diváckým ohlasem. Bude proto v Divadle U Kapličky pokračovat i letos.

„My říkáme, že je to folk a spřízněné žánry, což znamená paletu od folku přes country, různé vůně grassu až třeba po šanson,“ popisuje žánrové zařazení jeden z organizátorů Václav Koblenc.

Loni se na Večerech S představila například kapela Shivers z Volyně, která hraje keltskou muziku a má na kontě už několik ocenění. „Jsou tam ale i opravdu objevy, velmi mladí lidé jako Jessica Haugh z dětské Porty nebo jedenáctiletý kytarista a zpěvák Ruda Prušák,“ dodává Václav Koblenc.

Patronem loňského ročníku byl Pavel Žalman Lohonka, který v roce 2018 slaví padesát let na hudební scéně. Vystoupil i na samostatném recitálu.

V druhém ročníku se Večery S podle organizátora Jaroslava Hnízdila budou držet osvědčeného schématu. „Každý večer přinese tři koncertní vystoupení. Budou to zase písničkáři, tria, dua, kapely, podle toho jak to bude dramaturgicky sedět,“ říká.

Na prvním Večeru S se 26. ledna představí kapela s příznačným názvem Eliška a Votvíráci. Vystoupí také patron letošního ročníku Víťa Troníček se svým triem. „Kapela bude mít v Českých Budějovicích svoji premiéru a navážeme úzkou spolupráci s Víťou Troníčkem, který nesmírně popularizuje folkovou muziku v České republice a je i skvělým muzikantem,“ doplňuje Jaroslav Hnízdil.

Připravený už je program čtyř večerů. „Těším se na Reného Součka, protože to je písničkář, který dokáže celkem strhnout velké davy. Jsou i různá videa na Youtube, která to dokazují. Osobně se těším na dubnový koncert, kdy znovuzrozená kapela Spolektiv oslaví 30. výročí s několika hosty. Myslím, že to bude dost výjimečný jarní večer,“ uzavírá Václav Koblenc.

Podrobnosti o Večerech S přináší kulturní magazín Kavárna. Dále se dozvíte, že Alšova jihočeská galerie opraví Wortnerův dům i bývalou restauraci Sparta, představíme audioknihu Co by můj syn měl vědět o světě a připomeneme, na co se letos vyplatí jít do kina.
Celý pořad si poslechněte zde.

autor: pku
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.