Folklorní soubor BROLN přivítal léto v Českých Budějovicích

19. červen 2018

Náladu a romantiku léta nabídl koncert Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů při další veřejné nahrávce v budově Českého rozhlasu České Budějovice.

Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů známý i pod zkratkou BROLN je souborem plným špičkových hudebníků pod vedením primáše Petra Varmuži. V Českých Budějovicích vystoupil i se zpěváky Michalem Janoškou z Vrbice na Podluží a Klárou Blažkovou ze Vsetína.

Každý koncert tohoto vynikajícího a s dlouhou tradicí spojeného orchestru slibuje nevšední umělecký i emocionální zážitek. Řada z posluchačů má jistě v dobré paměti třeba adventní nebo velikonoční programy.

Tímto unikátním tělesem proslaveným interpretací lidové hudby a zpřístupňujícím poklady národního folklóru od založení v roce 1952 prošly mnohé velké osobnosti v dané hudební oblasti jako Luboš Holý, Jožka Severin, Jarmila Šuláková, Bohdan Warchal a řada dalších. 

Program českobudějovického letního večera se od těch předcházejících odlišoval nejenom repertoárem, ale i dvěma zajímavými sólisty. „Přivezli jsme dva výborné zpěváky – Kláru Blažkovou a Michala Janoška,“ prozradil producent BROLNu Milan Zelinka.

A v čem spočívá podle Milana Zelinky jejich jedinečnost? „Klára Blažková je v mnoha směrech nástupkyní věhlasné Jarmily Šulákové. Nejen, že pochází stejně jako Jarmila ze Vsetína, navíc mají podobný způsob zpěvu a podobně zabarvený hlas. Klára také převzala v rámci BROLNu část repertoáru Jarmily Šulákové. A Michal Janošek? Sice to není Horňák, pochází z Vrbice na Hanáckém Slovácku, ale jeho způsob zpěvu a barva hlasu má do jisté míry velice blízko ke zpěvu legendárního Luboše Holého,“ vysvětlil.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.