Filipojakubská noc bude ve znamení pálení čarodějnic

30. duben 2009

Dnešní večer bude ve znamení tradičního pálení čarodějnic. O Filipojakubské noci, která nastává právě 30. dubna, se lidé schází u zapálených ohňů a oslavují příchod jara. Bujaré veselí se chystá v řadě jihočeských měst a vesnic, na některých místech se budou stavět máje.

Jaké zvyky jsou s Filipojakubskou nocí spojené se etnografa Jihočeského muzea Františka Krejči zeptala redaktorka Lucie Hochmanová.

Už třináctý rej čarodějnic propukne dnes v Lomnici nad Lužnicí. V 16 hodin začne na Farské společné stavění májky. Čarodějnice a příšerky se slétnou v 18.30 ke Staré radnici, odkud půjdou průvodem na Farskou louku, kde je připraven bohatý kulturní program spojený s taneční zábavou.

Přítomna bude i jedna ze spoluorganizátorek akce Věra Mlsnová, která prozradila, v jakých oblecích čarodějnice přiletí: "Budeme mít oblečeny takové hadry, na hlavy si vezmeme paruky, do kterých se vpletou větvičky, háďata a pavouci, přilepíme si velké nosy a samozřejmě košťata do ruky. Zkrátka se vymaškaříme jako čarodějnice."

Jubilejní pátý slet čarodějnic chystají na dnešní odpoledne také na hradě Helfenburk poblíž Bavorova. Redaktor Václav Malina vyrazil za kastelánem Luďkem Hintnausem, aby zjistil podmínky pro přistání divoženek na Helfenburku.

Soutěž o nejoriginálnější čarodějnici je připravena i v Českých Budějovicích, kde se slet čarodějnic koná na letní scéně Domu kultury Slávie večer od 18 hodin. Ve Strakonicích obsadí čarodějnice v podvečer Panskou zahradu, v Třeboni vyrazí v 19 hodin čarodějnický průvod z náměstí ke sportovní hale.

Trochu jinak pojali dnešní večer na Housově mlýně v Táboře, kde se program odehraje v duchu keltských tradic. Na slety čarodějnic a pálení ohňů se ale lidé mohou těšit mimo jiné i v Nové Bystřici, Prachaticích, Veselí nad Lužnicí či v Bechyni.

autoři: Ivan Mls , Hana Krchová , Václav Malina , hoch
Spustit audio