Expozice Josefa Hoška v Lánech je plná hokejových vzpomínek. Najdete tam i něco navíc

5. červenec 2023, aktualizováno

Po konci Síně slávy českého hokeje mají fanoušci stále alternativu, kam vyrazit za sportovním artefakty. Není to sice u pražské 02 areny, kde se bude za rok hrát mistrovství světa, ale ve středočeskcýh Lánech. Expozice Josefa Hoška je za roky sběratelství plná hokejových vzpomínek.

„Tohle bylo místo k sezení z Dukly Jihlava ze šatny, údajně po Jardovi Holíkovi. A v době, kdy měl Jarda Holík měl pohřeb, tak toto sedadlo bylo před horáckým stadionem jako pietní místo. Po pohřbu bylo věnováno do naší síně,“ říká sběratel.

Josef Hošek začínal se sběrem hokejek. Měl je ve své pracovně, pak si zařídil větší prostory, a po letech přesunul sbírku do bývalé prodejny potravin. Samotný nápad je ale stejně starý jako v roce 2004 otevřená O2 Arena. Právě z její blízkosti síň slávy českého hokeje zmizela. Třeba brankář Dominik Hašek si výstroj, kterou zapůjčil, odvážel v nákupním košíku.

To, co tady uvidí návštěvníci, tak je všechno v mém vlastnictví. Nemůžu tu mít půjčené věci, dělám to sám. Nemůžu ještě zodpovídat za to, kdyby se tady cokoliv stalo, ztratilo nebo bylo znehodnoceno, vysvětluje sběratel Hošek, kterého nezajímají zdaleka jen dresy, medaile a puky. Můžete se tak přenést třeba na olympijské hry do roku 1972.

Je tady z toho několik oblečení, ale hlavně tady nejstarší je z Grenoblu 1968. Kožíšek s čepicí, s botami, krásný svetr, kulich. U toho Sappora je i kufr, s kterým letěli do Japonska. A jsou tady i další, třeba z Innsbrucku. Kromě průřezu historií se můžete podívat i na masérský stůl Miroslava Harryho Martínka, který se staral o československé mistry světa v Praze právě v roce 1972.

Oblečení českých hokejistů z šedesátých let dvacátého století

I na olympiádu v Naganu u něj můžete zavzpomínat. Je tu pár věcí od Libora Procházky, takový kimono. Nebo finálová vstupenka. Nebo vestička a bunda od Pavla Patery.

Zastoupeny jsou ale i jiné sporty. Hošek se může pochlubit třeba kravatou pro vítěze Wimbledonu od Jana Kodeše. Pravidelně pořádá srazy sportovců, kterých se dříve kromě hokejistů, zúčastnila třeba i Dana Zátopková.

Čím mu přispěl do sbírky redaktor Fratišek Kuna? Poslechněte si v reportáži.

autoři: František Kuna , djo
Spustit audio