Bábovky, pekáče nebo lívanečníky. Smaltované nádobí jak od babičky vzniká v Oseku u Hořovic

22. duben 2024

Smaltované nádobí nechybělo za časů našich babiček snad v žádné domácnosti. Na slavnou tradici se snaží navázat pravděpodobně jediná česká smaltovna litinového nádobí, kterou před několika lety Jan Novák zachránil před krachem. Návštěva v provozovně v Oseku u Hořovic, nedaleko jeho berounského bydliště, mu změnila život. „Byla to láska na první pohled,“ říká.

I když v tu chvíli o smaltování nevěděl téměř nic, se společníkem Miroslavem Resem se rozhodli provozovně, které hrozilo uzavření, vdechnout život. Učili se za pochodu a dnes v ní vyrábějí nejen smaltované litinové nádobí, ale renovují také historické předměty z litiny, smaltují vodovodní armatury a sortiment doplňují smaltované cedule, uliční, domovní a další.

Pohled do historie

Technologie smaltování byla používaná už ve starověkých zemích Dálného východu. V 5. až 7. století n. l. byla přenesená i do Evropy. V českých zemích je nejstarší použití smaltu zaznamenáno na českých korunovačních klenotech (Svatováclavská koruna) a na kříži Přemysla Otakara II.

Vynálezcem zdravotně nezávadného smaltu byl rodák z Havlíčkova Brodu Eduard Bartelmus, český chemik, podnikatel a vynálezce německé národnosti. Jeho objev na začátku 19. století způsobil revoluci a díky jeho metodě povrchové úpravy litiny smaltováním se hrnce a další nádobí proměnily ve zdravotně nezávadné nádobí, kterým do té doby nebyly. Společně se svými bratry založil roku 1833 první dílnu na smaltované nádobí v Brně a o pět let později vybudoval další závod v Novém Jáchymově u Berouna. Jen necelých 30 kilometrů od dnešní osecké smaltovny.

S úctou k tradici

A právě „s úctou k tradici“ je motto, kterým se smaltovna řídí. Je to vidět na jejích produktech. „Vyrábíme litinové smaltované nádobí, které je přesnou kopií nádobí z časů našich babiček.“ V Oseku se ale nebrání ani inovacím, o tom svědčí třeba jejich grilovací nádobí. Navíc tu zachraňují historické předměty z litiny před smutným koncem na sběrném dvoře. Litinová kuchyňská umyvadla, dřezy, zahradní výlevky, o litinovém nádobí a bábovkových formách ani nemluvě, mohou pak sloužit další dlouhá desetiletí. Smalt je totiž dodnes nepřekonanou antikorozní ochranou kovů.

Jak smaltování probíhá? Poslechněte si v reportáži ze smaltovny v Oseku.

Spustit audio