Exponáty v českokrumlovském zámku zahalí tisíce povlaků

29. listopad 2005

Vzácné exponáty v českokrumlovském zámku ochrání tisíce povlaků, které nyní pracovníci zámku rozmisťují v prohlídkových trasách. Látkou a hedvábným papírem překrývají nábytek a další historicky cenné předměty, aby zabránili negativním účinkům změn teploty a vlhkosti a chránili je před prachem i světlem. Odstraněny budou až před dubnovým zahájením turistické sezony.

"Každý předmět se ošetří, zakonzervuje a překryje," řekl ČTK českokrumlovský kastelán Pavel Slavko. Tak velkým rozsahem prací i důsledným uplatněním zásad zimního zakonzervování historických interiérů je Krumlov v celorepublikovém měřítku ojedinělý. Slavko upozornil, že jen v expozičních částech tras je přes 8000 předmětů. Nyní je ušito přes 3500 tisíce povlaků přesně na míru pro ty, které trpí nejvíc. Zároveň zaměstnankyně zámku letos ušijí dalších 200 až 400 kusů, takže v průběhu pěti let by měl mít každý vzácný předmět v zámku svůj povlak. Obdobně býval interiér ošetřený zhruba do 40. let minulého století, některé povlaky jsou uschovány v depozitáři.

"Zkušenosti potvrzují, že opakované působení nepříznivých vlivů vede k destrukcím, které pak vyžadují zvýšené náklady na konzervace a restaurování," uvedl kastelán. V zámku proto byly během posledních let obnoveny dřevěné okenice, přibyly záclony a závěsy, na okna se nyní věší textilní rolety. Nejdřív se zabezpečují severní strany, které chladnou rychleji, do konce listopadu Slavko plánuje ukončení prací i v jižních částech zámku. Technici a údržbáři nyní zabezpečují vodovody a kanalizace před zamrznutím, mimořádná opatření je třeba udělat i na nádvořích, která namrzají a kloužou. Proto v areálu přibylo mobilní zábradlí a před vstupem budou nové cedule, které návštěvníky upozorní například na nebezpečí pádu sněhu ze střech. Zvláštní péči potřebuje i zámecká zahrada, letos dostane dřevěné stříšky asi polovina z 20 historických váz.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio