EU nabídla pomoc při modernizaci čističky

21. listopad 2002

České Budějovice zřejmě využijí nabídky Evropské Unie (EU), podílet se na modernizaci čističky odpadních vod, kterou letos v srpnu výrazně poškodily povodně. EU městu nabídla zaplatit až 85 procent nákladů na modernizaci z fondů ISPA za předpokladu splnění všech jejích požadavků, řekl ve středu na tiskové konferenci primátor města Miroslav Tetter.

Budějovičtí stáli před rozhodnutím, zda poškozenou čističku pouze opravit, nebo ji modernizovat. Podle Tettera však technologie, kterou čistička dosud využívala, není z nejmodernějších a proto město přistoupí k její obnově. Celkové náklady odhaduje primátor na 150 až 200 milionů korun, z toho asi 130 milionů korun připadá na obnovu a modernizaci technologie, zbytek na stavební práce. Rada města schválila postup a jmenovala komisi, která bude vybírat realizátora stavby. Příprava musí být dle požadavků EU uzavřena do 1. dubna 2003, samotná stavba pak musí být dokončena do 31. června 2004.

Srpnové záplavy v čističce zničily technologii a elektrickou instalaci všech stupňů čištění. Zařízení pracuje v provizorním režimu a normy Evropské unie bude splňovat až na konci roku 2003. Přímé škody, které na vodohospodářském majetku provozovaném 1. JVS způsobily povodně, dosáhly 170 milionů korun. Společnost, která od roku 1999 patří do skupiny Vivendi Water, měla loni výnosy 516 milionů Kč a její čistý zisk byl 17,2 milionu korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio