Eliška Novotná: Letadlo

7. leden 2021

Požádala mě kolegyně, zda bych za ni nevzala směnu, protože jí odlétá syn s rodinou zpátky do Ameriky a ona se s nimi chce rozloučit. „Samozřejmě, mohu, žádný problém“, odepsala jsem jí. 

Pak jsem se dozvěděla, že strávila několik hodin u monitoru počítače a sledovala jejich letadlo od vzletu po přistání. Setkala jsem se s takovým jednáním již dříve a fascinována takovou technickou možností jsem se nad ním nijak nezamýšlela, ale tentokrát ano. A zjistila jsem, že ať si to přebírám, jak přebírám, tak to prostě nechápu.

Domnívám se, že se ta kolegyně chtěla po celou dobu ujišťovat, že let probíhá v pořádku. No dobrá, ale proč se na to koukala? Aby případný pád letadla viděla v přímém přenosu a věděla to hned? To snad ne, říkám si, a k čemu by jí to bylo? Tomu, že by jeho sledováním mohla let ovlivnit, jistě nevěří, vyloučila jsem si pro sebe takovou její motivaci.

Nevím, prostě nevím.

A v obavách, abych ji nepřivedla do rozpaků – co když o tom takhle vůbec neuvažovala? - jsem se jí na to další den nezeptala. Proč někteří lidé dělají to, co dělají, je pro mne záhadou. A doufám, že stejně tak to mají jiní lidé se mnou. Protože kdybychom všemu rozuměli, kam by se vytratila všechna ta chuť, vůně, barva a tajemství našich dní?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.