Elektrárenská společnost ČEZ zahájila tendr na výstavbu dvou nových bloků v Temelíně

4. srpen 2009

Společnost ČEZ dostaví v Temelíně další dva bloky. Firma k tomu udělala v pondělí další krok, když oznámila, že zahajuje výběrové řízení na dodavatele nových jaderných bloků. V nejbližších dnech bude výběrové řízení vyhlášeno i na celoevropské úrovni.

Zahájení výběrové řízení na výstavbu dvou nových bloků Temelína Českému rozhlasu České Budějovice potvrdil mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž: "Je to pokračování administrativního procesu, který bude podle odhadů trvat několik let. Vyhlášení výběrového řízení na dodavatele nových bloků v tuto chvíli znamená, že poptáváme nový reaktor. Půjde o lehkovodní tlakovodní reaktor třiapůlté generace. Uvidíme, jaká zařízení se objeví ve veřejné zakázce a co dodavatelé nabídnou."

K záměru dostavět Temelín dospělo podle Kříže vedení společnosti ČEZ po dvouleté analýze, která zvažovala varianty dalšího rozvoje tuzemské energetiky - od dovozu černého uhlí až po nejoptimističtější varianty rozvoje obnovitelných zdrojů. Už loni ČEZ požádal o tzv. EIA - tedy posouzení vlivu stavby na životní prostředí.

Oznámení společnosti ČEZ nijak nepřekvapilo ekologické sdružení Jihočeské matky. Jeho předsedkyně Monika Machová-Witingerová k tomu dodala: "ČEZ dělá vše proto, aby si připravil půdu nikoli pro dostavbu, ale pro výstavbu nových jaderných bloků v Temelíně. Prvním krokem bylo zahájení procesu EIA, s kterým ČEZ paradoxně začal v době, kdy platilo vládní prohlášení o neplánování výstavby nových jaderných bloků. Druhům krokem ČEZu bylo uplacení kraje a okolních obcí čtyřmi miliardami korun, kterými si je vlastně zavázal k tomu, že nebudou nesouhlasit s případným vybudováním nových jaderných bloků v Temelíně."

Podle ČEZu dostavba Temelína přispěje v budoucnu ke snížení závislosti na dovozech energií ze zahraničí a pomůže udržet energetickou bezpečnost státu. Pavel Vlček z českobudějovického Občanské iniciativy na záchranu životního prostředí to ale vidí jinak: "Přispět ke snížení závislosti lze například tím, že budeme vyrábět energii po celé ploše státu a nebudeme na nikom závislí. Tím, že budeme jaderné palivo dovážet přímo z Ruska, tak závislost bude stejná nebo podobná, jako v případě plynu a dalších surovin."

Podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže bude výběrové řízení trvat několik let: "Půjde samozřejmě o několika kolové výběrové řízení a uvidíme, jak celý proces poběží. Určitě se ale bavíme a řádech několika let."

autor: Ivan Mls
Spustit audio