Ekologové očekávají od EU větší podporu

17. únor 2004

Větší prostor pro uplatnění svých názorů a postojů a také výraznější materiální podporu očekávají po vstupu republiky do Evropské unie ekologická sdružení Jihočeské matky a Calla. Obě již řadu let aktivně vystupují proti elektrárně Temelín a jaderné energetice vůbec. Řadu informačních a protestních akcí přitom pořádají společně se zahraničními partnery, zejména z Rakouska a Německa.

"Spolupracujeme již i s řadou organizací, které působí v Bruselu a věnují se lobbingu ekologické problematiky. Ale přece jen jako země mimo EU jsme bráni méně vážně. Jakmile budeme členy unie, tak se samozřejmě vážnost našeho postavení zlepší, a myslím, že budeme moci lépe prosazovat své názory i při jednání s poslanci Evropského parlamentu," řekl ČTK Edvard Sequens (Calla). Připomněl, že změna nastane i v otázce evropských grantů. Ekologové sice mají možnosti získávat evropské peníze například z fondů Interreg a Phare CBC, ale vždy s nějakým partnerem přímo z členské země EU. Vstup do unie jim umožní ucházet se o ně přímo. Podle Dany Kuchtové ze sdružení Jihočeské matky se po vstupu do EU zlepší situace nejen pro ekology, ale pro nevládní organizace vůbec; unie totiž klade důraz na přístup veřejnosti k informacím, na její účast v politickém a správním řízení a rozhodování, včetně možnosti soudní nápravy věcí. Kuchtová soudí, že v republice ještě není principem kultura zveřejňování informací. "Je zde ještě 'přesah' socialismu, kdy kasta lidí měla přístup k informacím, mohla rozhodovat a nenechala si do toho mluvit." Jihočeské matky jsou přesvědčeny, že to se po vstupu do unie změní. Přitom je podle Kuchtové atomová politika v Evropě rozporná, protože i v unii působí silná atomová lobby. "Na rozdíl od ČR je markantní rozdíl v tom, že tam (v EU) je už akceptována i protiatomová politika, kdežto v Čechách jsme braní jako nějací extremisti," řekla představitelka Jihočeských matek, jež sdružují asi 200 žen. .

Protemelínské sdružení Jihočeští taťkové od vstupu do EU pro sebe žádné změny neočekává. "Podmínky naší práce jsou v podstatě amatérské a takové zůstanou," uvedl šéf sdružení Jiří Tyc. Sdružení podporuje jadernou energetiku a osvětu v této oblasti. "Jaderné elektrárny jsou faktem a minimálně několik dalších desetiletí se bez nich neobejdeme. A to ani Česká republika, ani některé země EU," řekl Tyc. Podle Energetického regulačního úřadu se v roce 2002 jaderné elektrárny podílely na výrobě elektrické energie v republice zhruba 25 procenty

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio