Dvoudenní odborná konference o revitalizaci Orlické nádrže začíná

6. říjen 2009

Dnes a zítra se v Písku už podruhé sejdou odborníci z celé České republiky a spolu s nimi zástupci státní správy, samosprávy a nejrůznějších institucí, aby diskutovali o možnostech záchrany Orlické přehrady pro cestovní ruch.

Hlavním cílem projektu revitalizace Orlické nádrže je zásadní zlepšení kvality vody. To by mělo navrátit turisty do rekreační oblasti, oživit cestovní ruch, podmínit vznik nových pracovních míst a zatraktivnit rozsáhlou oblast na pomezí Jihočeského a Středočeského kraje i pro samotné obyvatele.

Autoři projektu mají v úmyslu také obnovit pláže a vybudovat nové cyklostezky. Druhý ročník konference zavede hosty nejenom do sálu kulturního domu v Písku, ale také na kritická místa samotné Orlické přehrady.

Velkou bolestí Orlíku je právě kvalita, respektive nekvalita jeho vody. Aby se s tím mohlo něco dělat, je třeba mít zmapované všechny zdroje znečištění jezera - lokální, plošné, ale i starou zátěž.

"Orlík je o monitoringu, odkud znečištění vzniká a v jakém množství se dostává do vod. Nejjednodušší je pak omezovat bodové zdroje, vysvětlit, jak by turistika měla vypadat, a pak vyjít s tím, co dále příroda přinese," míní ředitel Výzkumného ústavu Meliorací a ochrany půdy Jiří Hladík.

Spustit audio