Dvě blondýnky budou na rallye bojovat proti mužům

21. květen 2015

Nevadí jim rychlost, adrenalin, ani mužská konkurence. Na závod Rallye Český Krumlov, který startuje 22. května, se připravují i ženy. Mezi nimi Martina Daňhelová z Týna nad Vltavou společně s navigátorkou Karolínou Jugasovou.

Letos se na rallye přihlásilo rekordních 116 posádek, dámské budou jen dvě. Osmadvacetiletá Jihočeška Martina Daňhelová jezdí s navigátorkou ze Zlína. „Dala nás dohromady náhoda, když jeden tým chtěl získat dámskou posádku. Oslovili mě, jestli bych se nechtěla posadit do auta vedle Karolíny,“ vzpomíná.

Martina Daňhelová

Martina Daňhelová říká, že se k automobilovému sportu dostala poměrně pozdě. Závodí od svých 22 let. „Přitáhl mě k tomu otec, který se nejprve snažil přemluvit mého staršího bratra. Toho to ale nelákalo, tak to vyšlo na mě,“ směje se.

Naopak Karolína Jugasová se coby dcera navigátora pohybovala po automobilových tratích od malička a rallye podle svých slov úplně propadla.

Na páteční závod, který startuje z českobudějovického výstaviště, že dámská posádka připravovala ještě den předem. „Projíždíme trasu civilním autem a děláme si poznámky. Samozřejmě dodržuje předpisy, nesmíme jet rychle jako při závodě,“ popsala Martina Daňhelová.

Věří, že v mužské konkurenci má se svou navigátorkou šanci na úspěch, ale bude záležet na mnoha okolnostech. „Rallye Český Krumlov je náročný závod, protože se jezdí po úzkých cestách, a asi nám ani nebude přát počasí. Také s tímto autem ještě nemáme tolik zkušeností, tak uvidíme,“ uzavírá.

Už nyní má posádka na svém kontě několik pohárů. Jsou mimo jiné vítězkami dámského republikového mistrovství za minulý rok.

autoři: Romana Lehmannová , Andrea Poláková
Spustit audio