Dva plátky slaniny denně zvyšují pravděpodobnost rakoviny o 18 procent

břicho, bolest, žaludek, nemoc
břicho, bolest, žaludek, nemoc

Nádory trávicího ústrojí nejsou ničím, o čem bychom hovořili rádi. Jejich četnost u nás je ovšem tak vysoká, že o nich mluvit musíme. Ročně lékaři v České republice diagnostikují zhruba 80 zhoubných nádorů tlustého střeva na 100 tisíc obyvatel.

V naší zemi se donedávna objevovalo nejvíce nádorů trávicího ústrojí na světě. Relativně potěšující zprávou je, že teď už jsme pátí – za Slovenskem, Maďarskem, Nizozemím a Dánskem. A to díky plošnému screeningu lidí po padesátém roku věku. Ten umožnil včasnou diagnózu rakoviny tračníku a konečníku, která má za takových okolností příznivou prognózu.

„Obecně se v zažívacím traktu vyskytuje více nádorů nezhoubných než zhoubných. Ovšem především u nádorů tlustého střeva se drtivá většina těch zhoubných právě z nezhoubných vyvine. Na stěně tlustého střeva se vytvoří nevinný polyp, výčnělek, který ale postupně roste a dochází v něm ke změnám struktury. Objevují se maligní buňky a nádor se stává zhoubným,“ vysvětluje gastroenterolog Ivo Horný, primář interního oddělení nemocnice ve Strakonicích.

Náchylnější jsou k rakovinám trávicího ústrojí lidé s genetickou dispozicí, ovšem zcela zásadní je životní styl a konzumace červeného masa a uzenin. Ne nadarmo Světová zdravotnická organizace zařadila červené maso a uzeniny na seznam karcinogenních látek prvního řádu, vedle azbestu a nikotinu.

gastroenterolog Ivo Horný

Tento vývoj je podle jeho slov poměrně pomalý, a tak kontrola pacientů po padesátce může mnohým potížím předejít. „Kolonoskopie dokáže odhalit už pouhé nezhoubné polypy, ba co víc, my je umíme rovnou i odstranit. Uchopíme je do takové kličky, odstraníme je a odesíláme na histologický rozbor, který nám odhalí, zda jsou přítomny rakovinné buňky,“ popisuje.

Už samotné odštípnutí polypu k vyřešení aktuálního problému stačí. Časem se ale mohou vytvořit polypy další. „Ze struktury toho prvního víme, v jakém časovém horizontu by to mohlo nastat, a tak si pacienta zveme na preventivní prohlídky v intervalu čtvrt roku až pěti let. Po oněch pěti letech je, dá se říci, vyhráno,“ dodává Ivo Horný.

Prvotním příznakem je krev ve stolici

Rakovina tlustého střeva a konečníku je nemocí staršího věku. Prvotním příznakem je krev ve stolici. „Žádný člověk po padesátém roku věku by při takových obtížích neměl váhat a měl by navštívit lékaře. Také je namístě využít možnosti preventivních vyšetření, na která zveme. Ovšem bude-li mít krev ve stolici mladý člověk, s největší pravděpodobností půjde jen o krvácení z drobné ranky v konečníku anebo z hemeroidů. Tady si můžeme být takřka jisti. Karcinom tračníku a konečníku je v mladém věku velkou vzácností, za svých 33 let praxe jsem viděl jenom dva,“ uvádí gastroenterolog Ivo Horný z nemocnice ve Strakonicích.

Ta je spádovou oblastí pro obdobné nálezy pro velkou část jižních a jihozápadních Čech. Vedle Českých Budějovic je v kraji jediná, která provádí vyšetření endosonografií. „Tato zobrazovací metoda je velmi výhodná, vidíme při ní celý povrch sliznice a můžeme s jistotou říct, zda tam nádor je, anebo není. Pokud se nám něco nezdá, jsme schopni si supertenkou jehlou rovnou vzít i vzoreček a poslat ho na příslušné laboratorní vyšetření, z něhož nám patolog pod mikroskopem určí, jedná-li se o rakovinné buňky či nikoliv.“

Náchylnější jsou k rakovinám trávicího ústrojí lidé s genetickou dispozicí, ovšem zcela zásadní je podle doktora Ivo Horného životní styl a konzumace červeného masa a uzenin. „Ne nadarmo Světová zdravotnická organizace loni zařadila červené maso a uzeniny na seznam karcinogenních látek prvního řádu, vedle azbestu a nikotinu. K tomu už musela mít pádný důvod,“ zdůrazňuje.

„Dokonce uvedla, že požití pouhých dvou plátků slaniny denně zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva u pravidelných konzumentů o 18 procent! Když k tomu přidáme maso k obědu a párek k večeři, to riziko je obrovské. Vedle stravování hraje velkou roli pohyb. Je prokázáno, že daleko větší výskyt zhoubných onemocnění je u pacientů obézních a se sedavým způsobem života,“ varuje lékař.

Spustit audio

Související