Dva hotely, 150 domů a dvě přístaviště plánuje vystavět investor na 30ti hektarech u levého břehu Lipenské přehrady poblíž Horní Plané

16. červen 2022 16:18

Chataři, někteří místní obyvatelé a spolky protestují proti developerské výstavbě u Lipna. Argumentují dopady na krajinu i kvalitu vody v nádrži. Velký komplex má vyrůst například na třiceti hektarech v Chráněné krajinné oblasti v lokalitě Karlovy Dvory.

Odpůrci přišli diskutovat se zástupci investora, města i kraje na veřejné projednávání v Horní Plané. Na zhoršující se kvalitu vody upozornila během diskuse i Dagmar Kjučuková z Okrašlovacího spolku Zdíkovska:

„To Lipno už je špinavý. V podstatě otázka té vody, to už jsme minutu nebo pět minut po dvanácté, protože on ten fosfor ve vodě je, a my tady navyšujeme množství lidí, kteří se budou rekreovat podél levého břehu.”

Nezávislý starosta Horní Plané Jiří Hůlka argumentuje, že situaci s vodou v nádrži by mohla v této oblasti zlepšit nová čistírna odpadních vod. Ta je podmínkou při stavbě nového komplexu v Karlových Dvorech.

Region žije z turistů

„Nejprve se musí postavit přivaděč, pak teprve se dá postavit cokoliv jiného. Nikdo nekopne do země dřív,“ okomentoval starosta.

V celém projektu vidí Jiří Hůlka pozitivní přínosy pro město:

„Nežijeme tady z výroby průmyslu, ze zemědělství, ale převážná část peněz, která tady vzniká je z turismu a ze služeb turistům. Co ten projekt přinese konkrétně, tak je to minimálně to, že někdo musí zaplatit tu kanalizaci a vodovod.“

Investor chce poblíž břehů postavit na 30 hektarech dva hotely, 150 domů i dvě přístaviště a školku. Zástupce společnosti BaHa Čestmír Luhan upozorňuje, že vycházejí ze schválené územně-plánovací dokumentace:

„Jsou to lokality, které jsou územním plánem určeny k zástavbě a k rekreaci. V podstatě se tímto zabýváme už desátý rok a samozřejmě výsledky projekční činnosti jsou neustále zpřesňovány.“

Petici proti projektu podepsalo už 3000 lidí

Jednání se zúčastnila i Pavla Setničková, předsedkyně spolku Lipensko pro život. Ten varuje před všemi dopady masové zástavby u levého břehu Lipna a jeho petici už podepsalo přes tři tisíce lidí.

„Pokud bude skutečně realizována veškerá výstavba na levém břehu, tak se místní obyvatelé k tomu břehu už ani nedostanou a rybáři na to mohou také zapomenout. Hustota je opravdu značná a rozloha zastavění je také značná. Stavby jsou vlastně velice blízko vodě, což zase jiní odborníci říkají, že právě výstavba na levém břehu, kde hlavně se vyskytují břehové rostliny, které jsou jako jediné schopné ten fosfor odstraňovat, tak vlastně touto předimenzovanou výstavbou je můžeme ohrozit.“

Tato část Lipenska leží v Chráněné krajinné oblasti. Podle mluvčího Národního parku Šumava Jana Dvořáka je vymezená jako území s nejnižším stupněm ochrany:

„Za celou tu dobu a to ani dodneška se nenašel důvod tento stupeň měnit a nutno dodat, že ani v rámci mapování Natury 2000 zde nebyly vymapovány žádné předměty ochrany,“ popisuje mluvčí situaci.

Krajský úřad vydá k záměru v Karlových Dvorech v nadcházejících týdnech na základě posudku závazné stanovisko EIA, ve kterém posoudí vliv na životní prostředí. Pokud bude negativní, je na investorovi, zda projekt přepracuje.

autor: Petr Kubát
Spustit audio