Dům U Beránka připravil Kozí sobotu

7. říjen 2005

Lidé budou moci v sobotu v domě U Beránka v českobudějovické Krajinské ulici ochutnat speciality z kozího mléka nebo si zkusit dojení kozy. Letos podruhé se zde uskuteční Kozí sobota, která by měla lidem z města přiblížit 600 let starou technologii zpracování kozího mléka a to, jak z něj vznikají potraviny. ČTK to oznámilo pořádající Občanské sdružení TAM-TAM.

Lidé se mohou dojení naučit na živé koze, případně to předtím vyzkoušet na speciálním trenažéru. Tajemství výroby svého kozího sýra odhalí i sedlák Petr Hájek, o jehož statku v Novohradských horách nedávno vysílala dokument britská BBC. "O vynikajících vlastnostech kozího mléka svědčí mimo jiné fakt, že u těchto zvířat nebyl ještě nikdy objeven žádný druh rakovinného nádoru," uvedlo sdružení.

"Kozí sobota" potrvá od 09:00 do 16:00. Vstupné 45 korun zahrnuje ochutnávku osmi druhů kozího sýra, mléka, domácích buchet, zelňáků a dalších pochutin. Děti mají vstup zdarma. Památkově chráněný měšťanský dům v Krajinské ulici, jehož základy pocházejí ze 14. století, byl veřejnosti 50 let nepřístupný. Sdružení TAM-TAM se v něm snaží obnovit tradici zapomenutých řemesel. Letos v březnu zde byl otevřen funkční dobový ateliér a galerie. Před zimou plánují členové sdružení uspořádat ve dvoře klasickou zabijačku.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio