Druhý blok jaderné elektrárny Temelín začal opět vyrábět elektřinu

11. srpen 2020 12:00

Temelín má tak za sebou obě plánované letošní odstávky. Dohromady trvaly 117 dní. Zatím vyrábí elektřinu při padesátiprocentním výkonu reaktoru. Teď ho čekají testy na 80 procentech. 

„Během odstávky, která trvala zhruba dva měsíce, energetici například vyměnili čtvrtinu paliva. Kromě toho také zkontrolovali bezpečnostní systémy a zvládli 55 investičních akcí," sdělil mluvčí jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Druhý temelínský blok začal vyrábět elektřinu při padesátiprocentním výkonu reaktoru. Teď ho čekají testy na 80 procentech, kterými se ověří rozložení jeho výkonu. Sledovat se budou i další technologie, například nové separátory, které byly podle mluvčího po dvaceti letech provozu ve spolupráci se Škoda JS vyměněny.

Čtěte také

„Šlo o velmi náročnou investiční akci, která zahrnovala 488 dílčích činností. S ohledem na rozměry byly náročné vlastní manipulace i následné napojení na okolní technologii. Zařízení jsme si ověřili sérií zkoušek před připojením bloku," dodává ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Od nových separátorů, které z páry procházející turbínou odstraňují vlhkost a následně ji přihřívají, si ČEZ slibuje zvýšení výkonu, navíc s přínosem pro životní prostředí.

„Řádově by mělo jít o úsporu jednotek tisíc tun emisí oxidu uhličitého ročně, které by vznikly při výrobě v uhelných elektrárnách. Zcela konkrétní ale budeme až po garančních měřeních, které nás čeká po několika týdnech provozu druhého temelínského bloku," řekl člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 8,3 terawatthodin elektřiny.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související