Dříve proudily Planou nad Lužnicí tisíce aut, dnes si místní díky nové D3 chválí klid

11. říjen 2013

Na začátku letních prázdnin začala řidičům sloužit dálnice D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí. Rychlejší a bezpečnější jízdu po 25kilometrovém dálničním úseku ocenili nejen motoristé, naději v něj vkládali i obyvatelé měst na trase silnice E55, po které dříve projížděla veškerá tranzitní doprava. A nová dálnice naplnila jejich očekávání.

Zatímco ještě před otevřením nové dálnice projíždělo přes Sezimovo Ústí, Planou nad Lužnicí nebo Soběslaví zhruba 20 tisíc aut denně, přes prázdniny došlo k zásadnímu poklesu. Některé odhady z kraje hovořily až o 70 procentech.

„Ve všední den je to úplná pohoda, pátek bývá trošku horší a v sobotu a neděli je tu absolutní klídek,“ říká muž z Plané nad Lužnicí.

„Určitě ke zklidnění došlo, sice občas nějaký náklaďák přejede, ale to jsou místní, co tu mají sídla firem a podobně. Nestojí tu fronty, dá se přejít, je tu méně výfukových plynů. To vše je samozřejmě pozitivum díky dálnici, která tu byla otevřená,“ říká další muž.

„Vnímám to tak, že ze začátku byl obrovský pokles dopravy. A teď, protože jezdím do Tábora a najíždím z mostu na bývalou hlavní silnici E55, to vnímám tak, že v normálních denních hodinách se doprava poměrně dost zvýšila. Faktem je, že o víkendech tu nejsou zácpy, co tu na Planou bývaly,“ dodává třetí muž.

Zklidnění dopravy vnímá většina lidí jako velké pozitivum. Jinak to ale hodnotí majitelé obchodů.

Velemín - silnice E55

„Ke změně určitě došlo. Výroba nám klesla, šéf tvrdí, že o jednu třetinu. Chodí méně lidí, je to znát,“ říká žena v pekařství.

Starosta Plané nad Lužnicí Jiří Šimánek připouští, že obchody přišly o část klientely.

„Že by obrat zůstal na stejné výši, je vyloučené. Nemyslím si ale, že by se projíždějící podíleli nějakou výraznou měrou na tržbách. Místní obchodníci jsou živi především z Plaňáků a z klientely, která přijede do rekreační oblasti. V katastru Plané je zhruba asi 750 chat.“

Na své zhodnocení čeká podle Šimánka velký rekreační potenciál, který zdejší kraj nabízí. To je podle něj šance pro místní obchody.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio