Dostavba Temelína přispěje k rozvoji regionu, myslí si starosta Týna nad Vltavou

3. prosinec 2012

Také kvůli plánované dostavbě jaderné elektrárny Temelín je v Česku americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. O nejdražší zakázku v české historii v hodnotě až 300 miliard korun má vedle americké firmy zájem také česko-ruské konsorcium. Lidé, kteří žijí přímo u elektrárny, prý s případným rozšiřováním problém nemají.

Uvítali by však nějaké výhody. Například levnější elektřinu nebo lepší silnice.

„Dostavbu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny vnímáme jako impuls pro rozvoj měst a regionu, samozřejmě při zajištění a zvyšování bezpečnostních parametrů elektrárny,“ řekl v Ranním Interview Radiožurnálu starosta Týna nad Vltavou Milan Šnorek.

Dodal, že jaderná elektrárna Temelín je největší zaměstnavatel v celé oblasti jižních Čech.

Týn nad Vltavou má navíc s Temelínem rámcovou smlouvu na 10 let, díky které dostává město peníze na rozvoj.

„Kromě ekonomických pozitiv dostavby a případné zajištění zaměstnanosti v regionu vidím velkou příležitost i k rozvoji průmyslových ploch, ploch pro obytnou zástavbu i pro rozvoj dopravní infrastruktury, která tyto investice opravdu potřebuje,“ vyjmenovává starosta. Některé dopravní investice už se podle něj v souvislosti s dostavbou elektrárny realizují.

Čtěte také

Šnorek si myslí, že by zatížení, které vyplývá z rozšiřování elektrárny, mělo být rozloženo také do jiných měst regionu, a měly by do něj být zapojeny také soukromé subjekty.

Týn nad Vltavou podle něj ale nebude dostavbou trpět tolik, jako v případě stavby celé jaderné elektrárny elektrárny Temelín v osmdesátých letech.


Zvětšit mapu
autoři: duv , lov , sib
Spustit audio