Ester Ledecká? Takovou reklamu Česko nemělo od dob Věry Čáslavské, říká šéf českých olympioniků

26. únor 2018

Nejen sportovní úspěchy zaznamenali Češi na olympijských hrách v Pchjongčchangu. Ke všem medailím a skvělým výsledkům připojme ještě ocenění Českého domu prestižním listem BostonGlobe a také zvolení Jiřího Kejvala za člena Mezinárodního olympijského výboru. „Když jsme sem přijížděli, neměli jsme velká očekávání. Všechno se nakonec dobře seběhlo,“ pochvaluje si Jiří Kejval.

Když česká výprava odjížděla do jihokorejského Pchjongčchangu, Kejval tipoval, že vracet se bude přibližně se třemi medailemi. Sedm medailí, které se nakonec českým sportovcům podařilo získat, považuje za obrovský úspěch.

„Neúčastnila se Gábina Koukalová a naše největší hvězdy Evka Samková a Martina Sáblíková měly zdravotní problémy. Výsledek sedm medailí je z říše snů,“ neskrývá Jiří Kejval.

Největší hvězdou letošní olympiády je bezesporu Ester Ledecká, která získala ve dvou sportech dvě zlaté medaile. „Myslím, že nám to všem dojde až po několika měsících a letech. Všichni ostatní sportovní funkcionáři nám neuvěřitelně gratulují. Taková reklama České republice se od dob Věry Čáslavské nepodařila,“ usmívá se.

Jiří Kejval

K pořádání olympiády zatím není v Česku vůle

V Koreji se mimo jiné ukázalo, jak složité je organizování tak obrovské sportovní akce, jako je olympiáda. Přesto Jiří Kejval věří, že organizačně by něčeho takového byla schopná i Česká republika. „Otázkou jsou přírodní podmínky. Třeba místo pro sjezd by se v českých horách obtížně hledalo,“ soudí.

„Navíc to není jen o sportovních funkcionářích, ale i o politické reprezentaci a celé společnosti. Myslím, že zatím není k něčemu takovému vůle, tak to ani nepokoušíme,“ uzavírá Jiří Kejval.

autoři: als , špo
Spustit audio