Dopravu na jihu Čech opět komplikuje sníh

18. leden 2006

Až 30 centimetrů sněhu a kamiony místy stojící v kopcích komplikují od časného rána dopravu v Jihočeském kraji. Nejhorší situace je tradičně v okolí Vimperku na Prachaticku směrem k hraničnímu přechodu Strážný. Poblíž Horní Vltavice zde uvízlo několik tahačů, silnice je průjezdná pouze pro osobní auta. ČTK o tom informovali dispečer krajské správy a údržby silnic a operační důstojník jihočeské policie. Pro kamiony bez řetězů je uzavřen hraniční přechod Strážný na německé straně.

Zhruba půl hodiny byla neprůjezdná i silnice I/20 u Hněvkova nedaleko Blatné na Strakonicku. Dopravu zde zablokovaly dva kamiony, které se již podařilo vytáhnout.

V kraji přes noc napadlo v průměru deset centimetrů sněhu, na Šumavě ale až třikrát tolik. Silničáři jej odklízeli již od pondělního večera. Nyní je podle nich situace dobrá, sníh kvůli teplotám nad nulou pomalu odtává. Stále však doporučují opatrnost, zejména na silnicích Prachaticka a Českokrumlovska. Nejhorší situace je na cestách, kde se jen pluhuje.

"Bez řetězů by řidiči kamionů neměli vyjíždět do vyšších oblastí Šumavy. Platí to hlavně pro silnici I/39 z Volar do Horní Plané, kde se nesolí. Objízdnou trasu doporučujeme i pro úsek II/143 z Brlohu do Smědče," řekl ČTK dispečer krajské správy a údržby silnic Libor Průcha. Policisté vážné nehody řešit nemuseli. "Noc nevybočovala z průměru ostatních dní," řekl ČTK operační důstojník jihočeské policie.

V kraji je zataženo a někde místy stále drobně sněží. Teploty se pohybují slabě nad nulou.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio