Dopravu i vzhled křižovatky Pražské a Pekárenské změní nové nákupní centrum

20. duben 2016

V Českých Budějovicích vznikne největší nákupní centrum v Jihočeském kraji. Jeho součástí bude nejen 130 obchodů, ale také multikino s devíti sály. S výstavbou IGY2 naproti stávajícími IGY na rohu Pražské a Pekárenské ulice budou spojené i dopravní změny a uzavírky.

„Asi největší zajímavostí je propojení původního IGY a nového IGY2. Budou to nejen mosty pro pěší přes ulici, ale na těch mostech budou obchody,“ vyzdvihuje zajímavý prvek autor projektu architekt Martin Krupauer z Ateliéru 8000.

V centru bude také 700 parkovacích míst. Ta by podle českobudějovického primátora Jiřího Svobody z hnutí ANO 2011 mohli využívat i obyvatelé z této lokality. „Budeme jednat o tom, zda by bylo možno využít parkovací prostory třeba přes noc,“ dodal.

Se vznikem nákupního centra souvisí také dopravní změny. „Přidá se odbočovací pruh z Pražské směrem do Pekárenské a také se přidá pěší přechod s ostrůvkem uprostřed,“ popsal architekt Martin Krupauer.

Českobudějovičtí obyvatelé vnímají výstavbu dalšího nákupního centra s rozpaky: „Myslím si, že je to úplně zbytečné, že by to mohli využít jinak.“ „Spíš než nákupní centrum bych uvítala parkoviště.“ „Dost mě to překvapilo, protože si myslím, že by se prostor dal využít jinak než na další nákupní centrum.“ „Zapotřebí to není, vždyť tady máme obchoďáky na každém rohu.“

Se stavbou budou spojené dvě částečné uzavírky. První, na Pražské ulici začne v červenci. Druhá, v Pekárenské ulici v úseku mezi Pražskou a Kostelní omezí provoz na začátku ledna.

Spustit audio