Dopravní omezení mají ve Slavonicích zajistit větší bezpečnost chodců, podobná opatření chystá i Blatná

6. srpen 2009

Bezpečnější cestu chodcům přes průjezdní komunikaci zajistili ve Slavonicích. Volali po tom nejenom starší občané, ale v blízkosti silnice je také škola, proto vybudovali přechod pro chodce.

Starosta Luboš Kryzan k tomu uvedl, že to není vše: "Před přechodem platí rychlostní omezení 30 kilometrů za hodinu a zákaz předjíždění, protože podle zákona byl přechod zúžen na šest metrů a auta musí projíždět pomaleji. Předtím to byla rychlostní komunikace široká 12 metrů. V souvislosti s železničním přejezdem a hraničním přechodem ještě plánujeme kruhový objezd, který by se měl ve spolupráci s Jihočeským krajem uskutečnit v příštím roce. Projekt je hotový, nyní připravujeme stavební povolení a dokumentace pro stavební řízení."

V Blatné by chtěli omezit rychlost na hlavním průtahu městem, na silnici první třídy číslo 20 v úseku u parku. Jak vysvětlil starosta Josef Hosperger, jedná se o úsek silnice za železničním přejezdem ve směru od Tchořovic, protože už před přejezdem, u průmyslové zóny, je totiž rychlost snížena značkami začátek obce a konec obce: "Za přejezdem už není konec obce a řidiči to mohou rozjet na devadesátku. Na jedné straně je park, na druhé straně vodoteč a pak už je znovu začátek Blatné a projíždí se píseckou částí obce."

Kvůli větší bezpečnosti provozu při příjezdu do města chtějí proto Blatenští u parku omezit nejvyšší rychlost na sedmdesátku.

autor: Ivan Mls
Spustit audio