Dokonalá chuťovka k pivu, to jsou zelné placky s tvarohem a škvarky Aleny Najnarové z Černíkova na Klatovsku

Pro recept na tyhle křupavé placky ze zelí, škvarků a tvarohu jsme si zajeli do Černíkova na Klatovsku. Alena Najnarová jich každý rok upeče několik kilogramů. Jsou naprosto jedlé a jedna vám stačit nebude. Hodí se jen tak nebo k pivu a vínu.

Zelné placky s tvarohem

Ingredience na 2 plechy:

500 g kysaného zelí
350 g nahrubo mletých škvarků
250 g polotučného tvarohu
1 lžíce sádla
1 lžička soli
400 g hladké mouky

Postup

Z kysaného zelí vymačkáme vodu. Zelí nepřekrajujeme, přidáme k němu do mísy škvarky umleté nahrubo, tvaroh, lžičku soli a lžíci sádla.

Potom postupně přisypáváme mouku a hněteme vláčné těsto. Vše promícháme rukama. Těsto by mělo mít konzistenci stejnou jako na kynuté knedlíky. Po umíchání ho necháme odpočinout 20 minut v chladu.

Pak těsto vyklopíme na vál, rozdělíme ho na 4 díly. Z každého dílu vyválíme placku silnou asi 1 cm. Placky nakrájíme rádýlkem nebo nožem na různé tvary a dáme na plech, který předem vyložíme pečicím papírem. Placky můžeme dávat těsně vedle sebe, protože v těstu je tuk a placky se srazí a nepřipečou se k sobě.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C na cca 30 minut. Placky během pečení obrátíme, aby byly z obou stran křupavé.

Alena Najnarová

Recept na placky získala od své babičky, která je dělávala bez tvarohu. Ale paní Najnarová je jednou udělala omylem s tvarohem a zjistila, že jsou díky němu křehčí na povrchu a vláčnější uvnitř. Od té doby je tak dělá. Se sousedkami tyto placky peče vždy v době adventu, někdy i ze 14 kilogramů kysaného zelí.

Přivítala nás s náručí otevřenou a těšila se na nás. Ochutnali jsme hned při příchodu úžasné vysoké medové řezy, domácí paštiku a dokonce i vývar z oháňky z vlastního býka. Seznámili jsme se i s jejím mužem, který propadl myslivosti. I tady jsme prožili pěkné odpoledne a navázali přátelství.

Patrik Rozehnal a Alena Najnarová se svým manželem