Do soutěže Zlatý erb se letos zapojilo méně jihočeských měst a obcí

20. únor 2006

Třináct jihočeských měst a obcí se letos utká v krajském kole soutěže Zlatý erb 2006 o nejlepší webové stránky. Vyplývá to z údajů zveřejněných na internetových stránkách pořadatelů. Oproti loňsku je to o polovinu soutěžích méně. Loni odborná komise hodnotila internetové prezentace 14 měst a 11 obcí.

Porota bude tentokrát vybírat ze šesti přihlášených měst. O postup do celostátního kola bojují České Budějovice, Milevsko, Prachatice, Tábor, Mladá Vožice a Bechyně, která obhajuje krajské prvenství. Soutěžících obcí je sedm. Nejlepší stránky může v krajském kole volit i veřejnost. Na webové stránce organizátorů zlatyerb.obce.cz mohou lidé hlasovat až do 22. února.

Stejně jako v uplynulých letech se bude soutěžit ve třech kategoriích: o nejlepší webové stránky města, o nejlepší webové stránky obce a dále o nejlepší elektronické služby.

Letošní novinkou je zavedení hodnocení podoby a obsahu úřední desky, kterou musejí mít radnice podle nového správního řádu i v elektronické podobě. Nové je dále to, že se vítězem krajských kol může dva roky po sobě stát stejné město či obec. V krajských kolech bude porota hodnotit především obsažnost, aktuálnost, výtvarné zpracování a přehlednost navigace stránek.

V kategorii měst se loni o prvenství dělily Bechyně a Dačice, jež před dvěma lety zvítězily i v celostátním kole. Zlatý erb 2005 mezi jihočeskými obcemi si odnesli zástupci Nadějkova na Táborsku, v kategorii elektronických služeb měst byl nejúspěšnější Tábor díky zvukovým záznamům z jednání zastupitelstva. Cenu veřejnosti získala obec Želeč u Tábora.

Celostátní soutěž Zlatý erb se koná již poosmé. Jejím cílem je podpořit modernizaci místní a regionální veřejné správy prostřednictvím rozvoje informačních služeb. Finále soutěže, kterou pořádá sdružení Zlatý erb pod záštitou ministerstva vnitra a Asociace krajů ČR, se uskuteční začátkem dubna v Hradci Králové. Do akce se letos přihlásilo 470 obcí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio