Do pěstounské péče přijímají děti čím dál častěji i homosexuální páry

29. srpen 2023 14:56

Pokud biologičtí rodiče nejsou schopni pečovat o dítě, místo do ústavní péče může putovat k pěstounům.  Čím dál častěji přijímají děti do pěstounské péče také jednotliví rodiče nebo homosexuální páry. Potýkají se však s mnohými legislativními překážkami.

Ne všechny děti mohou vyrůstat ve své biologické rodině. V případě, že rodiče nejsou schopni zajistit vhodné podmínky, můžou dočasně nebo dlouhodobě o dítě pečovat pěstouni. Pro mnoho párů, které nemohou mít vlastní děti, je to možnost, jak si splnit sen. Pro děti pěstounská péče představuje možnost vyrůst v rodině a ne v dětském domově. Náhradní rodiče ale musí projít dlouhým procesem.  

„My jsme holčičku dostali v necelém roce od přechodných pěstounů. Relativně dlouho začala chodit, začala podstatně dřív mluvit. V roce a sedmi měsících chodí i hezky mluví, máme z ní tak celkově radost,“ vypráví v reportáži Evy Musterové Marvanové hrdě o pokrocích dívenky, kterou má svěřenou do náhradní péče, pan Kamil.

Celé jméno nechce on ani jeho partner uvádět z důvodu ochrany soukromí. Kamil s partnerem se rozhodli společně pečovat o dítě. Jako homosexuální pár vyzkoušeli víc možností.

Oba partneři prošli procesem hodnocení, zda jsou jako pěstouni vhodní, popisuje Erika Jarošová z organizace Prevent 99, která v Jihočeském kraji provází více než 90 pěstounských rodin:

„Musí doložit spoustu formulářů od příjmů, přes prokázání toho, jak bydlí, psychologické vyšetření.“

Přibližně po roce a půl čekání převzal Kamil do pěstounské péče ani ne roční dívenku. Posuzován byl společně s partnerem, ten se ale pěstounem oficiálně nestal.

Z hlediska zákona tak například nemá nárok na informace u lékaře nebo ve školce. Maximální podporu mu ale poskytl zaměstnavatel, který poskytuje všem rodičům pečujícím o dítě bez ohledu na sexuální orientaci stejné benefity.

Celou reportáž si poslechněte online.

Spustit audio