Do Českých Velenic se po sto letech vrátil trolejbus

4. listopad 2016

Ulicemi Českých Velenic znovu jezdí trolejbus. Místní nadšenci postavili repliku vozu, který byl úplně první na našem území. Symbolicky ji zprovoznili po sto letech, kdy trolejbusová linka ve městě přestala jezdit.

Jako první se replikou historického trolejbusu v Českých Velenicích svezly ve čtvrtek večer děti, které se zapojily do podzimní soutěže komunitního centra Fénix.

„Je to pro cestující krásně tiché a pro řidiče krásně ovladatelné, akorát tedy škoda, že to nemá posilovač. Trolejbus také nemá kabinu, takže teď už je v něm trocha zima, musel jsem se na to dneska pořádně obléct,“ komentoval řidič Tomáš Dvořák.

Oproti původnímu trolejbusu je replika poháněná elektromotory, které jsou ukryté v kolech. Také je o dvanáct centimetrů vyšší. To proto, že lidé za posledních sto let o dvanáct centimetrů vyrostli.

Vůz má i další úpravy, aby mohl jezdit v dnešním provozu. „Doplnili jsme zpětná zrcátka, která tam nikdy nebyla. Jsou tam také dva náhradní světlomety navíc, tenkrát byl jenom prostřední, což dneska nejde. Vůz má technický průkaz i pojištění,“ popisuje Jiří Kovář.

Repliku historického trolejbusu, který jako první jezdil na našem území, budou moci lidé na konci listopadu vidět v Praze a 2. a 3. prosince na vánočních trzích v rakouském Gmündu.

autor: hoch
Spustit audio