Dny evropského dědictví si připomenou i v Budějovicích

16. září 2005

Díky Dnům evropského dědictví se budou moci lidé v sobotu v Českých Budějovicích zdarma podívat do 24 památkových objektů a bez vstupného navštívit i Jihočeské muzeum. Součástí akce je kulturní program, Klub přátel Českých Budějovic navíc zájemcům ukáže funkcionalistické objekty, o nichž podle něj veřejnost dosud málo ví.

Akci zahajuje dnes odpoledne hudební vystoupení a v sobotu se ve městě otevřou památky. Budou mezi nimi i běžně nepřístupná místa, například areál biskupské zahrady či některé měšťanské domy. "Za vidění například stojí zatím dost turisticky opomíjený kostel Růžencové Panny Marie v Žižkově ulici, kde stále probíhá restaurování nástěnných maleb a mramorového oltáře," řekl ČTK náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma.

Tématem letošních Dnů evropského dědictví je Nový život v historickém prostředí - akce přibližuje památky jako součást běžného života společnosti. Některé objekty proto oživí hudba, divadlo nebo výstavy, na Piaristickém náměstí se bude konat řemeslný jarmark. Lidové umění připomene v 15:00 i setkání v Jihočeském muzeu s dudákem Jiřím Blažkem, který tam vystavuje loutky, podmalby na skle, textilní koláže a výšivky. Klub přátel Českých Budějovic uspořádá v sobotu vycházku zaměřenou na funkcionalismus ve městě. Lidé si zvenku prohlédnou vily a dozvědí se podrobnosti o stavebním stylu meziválečného období, který ve městě zanechal stopy i v podobě sokolského stadionu, obchodů Brouk a Babka nebo Baťa. "Je to významný styl, bohužel v Budějovicích jsou tyto památky zcela opomíjené a vůbec nejsou zapsané do povědomí lidí," řekl ČTK Vladimír Musil z klubu. Sraz účastníků je v 17:00 na konečné městské hromadné dopravy v Havlíčkově kolonii.

Dny evropského dědictví se pravidelně konají v září. Jejich cílem je zpřístupnit lidem nejzajímavější památky architektonické, archeologické, sakrální i technické. Otevřena jsou i muzea, galerie, knihovny i další prostory, v nichž je rozsáhlé množství sbírkových fondů.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio