Dny evropského dědictví budou možná zahajovat Budějovice

20. prosinec 2004

České Budějovice se chtějí stát pořadatelem národního zahájení Dnů evropského dědictví (EHD) v roce 2006. Kandidaturu již schválili zastupitelé. Pořadatele tohoto svátku památek, který každoročně začíná druhý zářijový víkend, vybírá z uchazečů výbor Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Jihočeská metropole, jejíž centrum je městskou památkovou rezervací, letos na obnovu památek vynaloží rekordních 9,3 milionu korun. "Kulturní a historické památky jsou významným artiklem zejména v oblasti cestovního ruchu a jejich obnova je pro nás jednou ze základních priorit," řekl ČTK náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma (ODS).

Národní Dny evropského dědictví byly letos slavnostně zahájeny v Táboře, v roce 2005 bude zřejmě jejich hostitelem Chrudim. Národního zahájení se tradičně účastní zástupci ministerstva kultury, předsednictva Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, představitelé krajů, starostové obcí a další osobnosti uměleckého a vědeckého života. "Po konzultacích se zástupci předchozích hostitelských měst odhadujeme náklady národního zahájení EHD na 600.000 korun. Otevřena je přitom možnost získat na některé položky příspěvky z evropských grantů, z financí Jihočeského kraje a od Sdružení historických sídel," dodal Thoma.

České Budějovice letos měly na obnovu památek k dispozici 9,3 milionu korun. Dotaci ministerstva kultury 4,31 milionu, nejvyšší od roku 1996, doplnilo téměř pět milionů korun z městského rozpočtu. Například loni dostalo město na opravy památek jen 1,2 milionu korun. Přitom v příštím roce by město na obnovu nemovitých kulturních památek potřebovalo více než 126 milionů korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio