Dnešní noc byla v Budějovicích letos nejchladnější

2. březen 2005

Obyvatelé Českých Budějovic se dnes ráno probudili do nejchladnějšího rána letošní zimy. "V Českých Budějovicích klesla rtuť na minus 17 stupňů. Rekord však nepadl, pro druhý březnový den je z roku 1929, kdy bylo minus 29 stupňů," řekla ČTK Zdeňka Šimšová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V Černé v Pošumaví naměřili meteorologové v noci na středu minus 26 stupňů Celsia, v sedmitisícové Blatné na Strakonicku jen o stupeň méně. Horská Kvilda na Klatovsku hlásila dokonce minus 31 stupňů Celsia. Rekord letošní zimy v jižních Čechách je ze 7. února, kdy na Jezerní slati na Šumavě naměřil amatérský meteorolog Antonín Vojvodík z Vimperka minus 34,8 stupně Celsia. Padl tak rekord z 29. prosince, kdy na Březníku u Modravy klesla rtuť na minus 33,2 stupně. Historicky nejchladnější den na Jezerní slati u Kvildy byl ale 30. ledna 1987. Teploměr tehdy ukázal minus 41,6 stupně.

Na Vysočině v meteorologické stanici v Kostelní Myslové na Jihlavsku dnes naměřili minus 20,6 stupně Celsia, ve výši dvou metrů nad zemí pak měřící přístroje zaznamenaly 15,5 stupně. V úterý to ale bylo minus 16,4 stupně. Podle předpovědi počasí by rekordní minima z března měla odolat. Rekord na Jihlavsku drží 5. březen 1971, kdy byl přízemní mráz 29,6 stupně. Silné mrazy očekávají meteorologové i ve čtvrtek ráno. "V dalších dnech budou již teploty polevovat, i když zimní ráz počasí vydrží do konce týdne," uvedla Šimšová.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio