Dnes začal výlov Světa

22. listopad 2002

Až do úterý 26. listopadu potrvá výlov třeboňského rybníka Svět, který dnes zahájila a.s. Rybářství Třeboň. Výrobní ředitel společnosti Josef Malecha ČTK řekl, že očekávaný výlov ze Světa činí 70 tun tržního kapra a 30 tun vedlejších druhů ryb, převážně amura a tolstolobika. Část obsádky, která byla určena na export, byla z rybníku odlovena ještě před povodněmi.

Svět, jehož plocha představuje 201 hektarů, patří mezi desítku největších jihočeských rybníků. Při srpnových povodních se Svět naplnil až po okraj a množství vody se vsáklo do hráze. Ve vozovce na hrázi se objevily trhliny a na její zpevnění bude třeba celkem 10.000 tun kamene. Práce pokračují souběžně s výlovem a skončí příští týden. Rybářství Třeboň plánovalo letos výlov 1580 tun kaprů, ale kvůli záplavám to bude o deset až 20 procent méně. Největší rybářský podnik v zemi i v Evropě ukončí výlovy definitivně v pátek 29. listopadu. Nepřízeň počasí ho donutila na jaro odložit výlovy menších rybníků, kde má převážně násady. Společnost po velké vodě nebude schopna zajistit dostatek násady z vlastních zdrojů, a proto ji bude muset kupovat od jiných subjektů.

Záplavy způsobily Rybářství Třeboň škody až 100 milionů korun. Podnik, který je vlastnicky propojen s Rybářstvím Tábor a Rybnikářstvím Hluboká, exportuje zhruba 70 procent produkce. Jeho roční tržby se pohybují kolem 180 milionů korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio