Dirigent Karel Ančerl bude mít v rodných Tučapech bronzovou bustu

12. duben 2018 15:05

Před 110 lety se narodil Karel Ančerl. K oslavám a připomínce této osobnosti se připojují i jeho rodné Tučapy na Táborsku. Dirigenta světového formátu, který 18 let řídil i Českou filharmonii, tam bude připomínat památník.

Bronzová busta se odlévala v myslkovické dílně zvonaře Michala Votruby. „Taví se bronz a zároveň se vypaluje keramická forma. Ta se vypaluje na tisíc stupňů přibližně hodinu. Potom už je forma připravená k zasypání a už se do ní může odlévat bronz,“ vysvětloval u pece umělecký slévač a restaurátor Lukáš Vágner.

Ten je spolužákem zvonaře Michala Votruby, který mu s kovoliteckou prací pomáhá. „Musíme ten materiál natavit na dobrou teplotu, která může být vyšší než u zvonoviny, takže je tam třeba 1250 stupňů,“ dodal.

Když je bronz tekutý, zasypává se vypálená forma suchým křemičitým pískem, který ji obteče, utěsní a stabilizuje. Pak tým lidí vyndá z pece doruda rozžhavenou nádobu, ve které je roztavený bronz, a nastává hodně důležitý moment, který rozhodne o zdaru celého díla – roztavený bronz se vlévá do keramické formy Ančerlovy busty.

„Samotné lití je rozhodně náročné, zvlášť když se jedná o takhle velkou a tvarově složitou věc. Má na výšku sedmdesát centimetrů, takže to už je větší plastika. Navíc stěna, do které se odlévá, je tenká, tam to musí všude dobře zaběhnout,“ komentoval Michal Votruba.

Výsledek je vidět, až když bronz vychladne a forma se rozbije. „Je to určitě napětí, očekávání, člověk nad tím strávil několik měsíců, tak doufám, že se všechno podaří,“ řekl Lukáš Vágner.

Bronzová busta bude slavnostně odhalena letos 23. června v parku před rodným domem Karla Ančerla v Tučapech.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio