Díky tradiční povánoční sbírce českobudějovické organizace Fokus můžete nechtěné dárky věnovat lidem s duševním onemocněním

4. leden 2021 13:16

Nevhodné vánoční dárky nebo věci, pro které už nemáte využití, můžou uděla velkou radost někomu jinému. Sbírka potrvá až do konce ledna. 

Možná jste i vy pod vánočním stromkem našli dva stejné dárky nebo něco, pro co nemáte využití. Díky tradiční povánoční sbírce českobudějovické organizace Fokus teď tyto věci můžete darovat lidem s duševním onemocněním. Letos se do ní nově zapojily také ostatní pobočky Fokusu po celém Jihočeském kraji.

Míst pro předání dárků je letos nově celkem deset po celých jižních Čechách. Všude se kvůli koronaviru dodržují hygienická opatření. Dárci se při bezpečných rozestupech setkají pouze s jedním pracovníkem organizace Fokus.

Jaké dárky najdou největší využití v tradiční povánoční sbírce Fokusu?

„Jsou to hlavně malé spotřebiče, potom běžná kosmetika, úklidové prostředky, všechno, co by si lidé měli koupit, ale nemají finance, nemají tak velké důchody,“ říká sociální pracovnice Iveta Martinů z organizace Fokus.

Sbírka potrvá až do konce ledna. Darované věci, které na pracovištích zbydou, se předají do Materiální banky. Z ní se pak dostanou zase k jiným lidem v sociální nebo finanční krizi.

K oblíbeným darům patří kuchyňské nádobí.

„Naši klienti rádi vaří, dvakrát týdně máme takzvaný Dobrý hrnec. Dokáží uvařit třeba i čtyřchodové menu,“ dodává Iveta Martinů s tím, že radost udělají i jiné drobnosti a maličkosti. Například budíky, které se hodí každému klientu Fokusu, který začal chodit do práce, nebo sluchátka pro poslech hudby.

Dárky je možné nosit do sídla Fokusu na Novohradské v Českých Budějovicích, případně do chráněných bydlení v Žerotínově ulici.

 

Celou reportáž Matěje Vodičky si poslechněte online, nebo si ji můžete stáhnout do svých počítačů a mobilů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio