Dětské ilustrace mají přilákat do Písku turisty

14. únor 2005

Centrum dětské ilustrace, které by mělo vzniknout v písecké sladovně do roku 2007, by mělo do města přilákat turisty, a vytvořit tak nová pracovní místa. Podobný projekt je jediný svého druhu v České republice. Náklady na obnovu historického jádra se blíží 168 milionům. Město žádá o dotaci Evropské unie ve výši 75 procent částky, uvedli na tiskové konferenci zástupci Písku.

Podle vedoucího odboru strategického rozvoje písecké radnice Petra Kotrby by mohlo centrum ročně navštívit až 70.000 turistů jako například nedaleký zámek Orlík. Regionální Prácheňské muzeum ročně přiláká 20.000 návštěvníků. Město ale předpokládá, že návštěvnost v celém regionu, již nesleduje žádná oficiální statistika, je mnohem vyšší. V Centru dětské ilustrace vznikne 1979 metrů čtverečních nových výstavních ploch a multifunkční ateliér. Opravené nádvoří sladovny umožní pořádání divadelních představení, koncertů či výtvarných dílen. V historickém jádru města nově vznikne letní divadelní scéna a obnovy se dočká i nábřežní promenáda od Starého mostu k městské elektrárně. V zařízení, které je svým rozsahem a zaměřením v Česku unikátní, vznikne interaktivní muzeum. Projekt předpokládá, že návštěvníci nebudou v muzeu jen diváky. Expozice by podle starosty Písku Luboše Průši fungovala jako velká hračka, která by do hry vtáhla jak děti, tak i rodiče. Písek chce také centrum zařadit do mezinárodní sítě zařízení Společnosti přátel pro dětskou knihu (IBBY) pod patronací UNESCO. Centrum podporují i výtvarníci z Klubu ilustrátorů dětské knihy. Podle jeho člena Přemysla Vranovského klub nabídku Písku uvítal. V prostorách sladovny by ilustrátoři pořádali různé workshopy či výstavy.

Pokud město získá dotaci od Evropské unie, centrum se pro návštěvníky otevře na přelomu let 2007 a 2008. Podle Průši má město mezi ostatními 20 projekty z celé České republiky šanci. "Na to, jak je celý projekt velký, nestojí tolik peněz," uvedl Průša.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio