Děti z vesnice mají výrazně lepší fyzičku než ty z města, říká trenér karate v Horní Stropnici

2. březen 2017

Malá obec v Novohradských horách Horní Stropnice hostila soustředění Klubu karate Sokol z Českých Budějovic. To se tam odehrává pravidelně už několik let, ale letos bylo trochu jiné. Trenér a držitel černého pásu Dobrin Stojčev totiž založil ve Stropnici nový klub a je docela překvapený, jak se venkovským dětem daří.

„Mě samotného poměrně hodně překvapilo, jak venkovské děti fyzicky výrazně převyšují ty z města. Týká se to síly, obratnosti i pochopení principů pohybu a techniky. Podle mě je to dané tím, že stráví daleko více času venku, takže pohyb je pro ně přirozenější,“ říká Dobrin Stojčev.

Do Horní Stropnice se přestěhoval nedávno a už se mu nechtělo dojíždět skoro hodinu do Českých Budějovic na trénink. Tak tu založil vlastní oddíl. Do školní tělocvičny k němu teď chodí cvičit kluci i holky z okolí. „Já chci po dokončení školy pokračovat na bezpečnostně právní činnost, takže se mi tohle hodí do sebeobrany,“ říká Mirka Kučerová.

„Já jsem sem šel, abych se naučil trochu bránit a chtěl jsem nějaký sport. Na karate mě baví všechny ty útoky a vůbec celé to cvičení,“ dodává Kryštof Mošna.

V poslední době se říká, že nároky na výkonost ve sportech klesají. „Já vím, že od doby mého dětství se normy pro splnění nějakých základních fyzických limitů několikrát upravovaly v souvislosti s tím, jak fyzická výkonnost dětí klesala,“ potvrzuje Dobrin Stojčev.

Dohnat se to podle něj ale dá poctivým cvičením. „Také se zdokonaluje metodika cvičení, takže tréninkové metody jsou mnohem pokročilejší a bohatě umožňují dohnat ten deficit,“ doplňuje.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio