Děti v Českých Budějovicích mají originální hřiště

7. červen 2005

Na "akustickém" dětském hřišti si od tohoto týdne mohou hrát děti na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích. Do hřiště s hracími prvky ve tvaru hudebních nástrojů, které při hře vydávají také zvuky, město investovalo necelý milion korun.

Ještě před slavnostním otevřením ale museli tvůrci opravit poškození houpaček po víkendovém řádění vandalů. "Tuto část ostrova bychom možná oplotili s nějakým režimem, že by se na noc uzavírala," řekla náměstkyně primátora Ivana Popelová. Hřiště může podle ní přitáhnout děti i ze vzdálenějších koutů města a byla by škoda, kdyby magistrát nedokázal jeho ničení zabránit. U dětí mělo v pondělí během slavnostního otevření hřiště jednoznačný úspěch. Většina z nich se nemohla dočkat přestřižení pásky a na prolézačkách a skluzavkách si hrála už předem. "Nejvíc se mi líbilo piano a taková ta kláda, jak se přes ni leze," řekla Anna Bártová, která chodí do páté třídy. Hřiště je podle ní zajímavé i pro větší děti.

Architekt Petr Uher se na navrhování dětských hřišť specializuje. Právě na českobudějovický Sokolský ostrov se podle něj herní plocha hodí nejvíc. "Není tu žádná zástavba a může se tu páchat hluk," uvedl Uher. Nápad vznikl už v roce 2000 a České Budějovice se prý přihlásily přesně v den, kdy maketu hřiště zničil. Hřiště leží v těsném sousedství cyklistické stezky na Sokolském ostrově a tvoří sestavu dřevěných objektů ve tvaru hudebních nástrojů - například přírodního rezonančního cimbálu, xylofonu, píšťalky či basy. Originální autorské řešení přitom respektuje dodržování bezpečnosti i trvanlivost. Sestavy jsou vyrobeny z akátového dřeva, skluzavky pak z topolů.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio