Deník hráče je nová mobilní aplikace pro sázkaře. Může varovat před nebezpečnou závislostí

6. leden 2021 18:44

Po dvouletém vývoji spustila českobudějovická poradna Prevent 99 pro nelátkové závislosti novou mobilní aplikaci s názvem Deník hráče. Sázkaři si do ní můžou zapisovat, kolik peněz, na co a kdy vsadili.

Na vývoji aplikace se podílela Asociace provozovatelů kursových sázek. Sázení se totiž u některých lidí může vyvinout v závislost, kterou se zabývá třeba právě českobudějovický Prevent:

„Já jsem začal hrát víceméně kvůli vzrušení z výhry, z očekávání výhry a ze sledování sportovních výsledků,“ sdílí své zkušenosti a začátky koníčku Pavel Tomášek z Českých Budějovic. Své sázení za závislost nepovažuje. Přesto je ale jeden z prvních uživatelů nové aplikace pro sázkaře s názvem Deník hráče.

„Moc se mi tam líbí, že si stačí zadat jenom částky, kolik jsem vsadil, popřípadě vyhrál či prohrál a mám tam krásně statistiky, jak si vedu. Jestli jdu do plusu nebo do mínusu.

S aplikací Deník hráče přišla českobudějovická nezisková organizace Prevent 99, která se specializuje na nelátkové závislosti, vysvětluje její vedoucí Jiří Koreš:

„Napříč všemi druhy sázek a hazardu si on do té aplikace může zadávat co vsadil a kdy vsadil a zároveň si může zadat limit, například maximálně tisíc korun týdně. A když si to nastaví, dostane v závěru týdne informaci, že třeba ten limit překročil.“

Uživatel se pak může rozhodnout, zda využije druhou část aplikace. Tam totiž najde databázi všech zařízení v České republice, které mu mohou pomoci s hazardem, respektive v boji proti němu.

Nejčastěji oslovují poradnu partnerky nebo maminky hráčů.

„V ideálním případě spolupracujeme s celou rodinou, partnerka potřebuje podporu, potřebuje se často vypovídat, hráči se většinou uleví, protože to prasklo a ani jemu se to nelíbí,“ dodává Jiří Koreš.

Celou reportáž Anny Vrhelové si poslechněte online, nebo si ji stáhněte do svých počítačů k pozdějšímu poslechu.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio