Den památek lidem zpřístupní i jindy zavřené objekty

15. duben 2005

Díky Mezinárodnímu dni památek a sídel, který připadá na 18. dubna, mohou Jihočeši v příštích dnech navštívit řadu objektů zdarma a dostanou se i do míst, která jsou jinak pro veřejnost zavřená. Českobudějovický Národní památkový ústav například zpřístupní o víkendu všechny objekty, které spravuje. Ve většině z nich nabídne i doprovodné akce.

Den památek turistům zpestří i nejnavštěvovanější jihočeské zámky. Český Krumlov otevře 16. a 17. dubna návštěvníkům zdarma zámecké barokní divadlo a horní patro Plášťového mostu s východem do zahrady. Na Hluboké uvidí lidé po oba dny zdarma zámeckou kapli. Červená Lhota nabídne bezplatné prohlídky zámeckých sklepů s výkladem průvodce. "Koupí-li si navíc návštěvník vstupenku do zámku Červená Lhota, může ji o tomto víkendu použít na jindřichohradeckém zámku k volnému vstupu na první prohlídkovou trasu, nebo na zámku Dačice, a naopak," uvedla Hana Svobodová z Národního památkového ústavu. Zámek Kratochvíle otevře kostel Narození Panny Marie, na Landštejně nebude nutno platit za prohlídku gotických sklepů s průvodcem. Rožmberk nabídne zdarma Anglickou věž včetně horní galerie s modelem hradu. Vstupenka do tohoto hradu navíc návštěvníkům otevře i hrad v Nových Hradech, a naopak. Nové Hrady navíc umožní zdarma prohlídku sklepů s výkladem. V třeboňském zámku si budou moci lidé bezplatně prohlédnout kasematy. Zvíkov odpustí vstupné studentům, dětem, důchodcům a zdravotně postiženým lidem. Ve zlatokorunském klášteře se budou konat bezplatné prohlídky gotických sklepů a lapidária s výkladem průvodce zaměřeným na nové objevy a plány.

Ke dni památek se připojí i města a další instituce. Například radnice v Českých Budějovicích zpřístupní některé objekty již dnes a program doplní kulturními vystoupeními a ukázkami lidových řemesel. Klub přátel Českých Budějovic, který tuto akci pořádá letos už podesáté a otvírá i místa jinak pro veřejnost nedostupná, rozšíří v sobotu svou nabídku o další zajímavé prostory. "Bude mezi nimi nově i dům U Beránka v Krajinské ulici, protože aktivita tvůrců této galerie si zaslouží podporu," řekl ČTK organizátor Vladimír Musil. V neděli bude zdarma otevřené i Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, slavonické muzeum pořádá v sobotu od 14:00 prohlídku města s průvodcem. Netolická radnice organizuje v sobotu vycházku po naučné stezce Historická krajina Netolicko s odborným průvodcem. "V rámci akce budou otevřeny oba zdejší kostely, představen plán výstavby Archeologického parku na přemyslovském hradišti sv. Ján a poprvé bude veřejnosti zpřístupněn i bývalý Měšťanský pivovar ze 16. století v Obecní ulici," řekl ČTK starosta Oldřich Petrášek.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio