Delikatesní chuť pstruha nevyžaduje výrazné koření. Právě jednoduchost úpravy je jeho plus

Odborníci na výživu stále připomínají, že bychom měli do svého jídelníčku zařazovat více rybího masa. Kapr na vánočním stole je opravdu hodně málo. A kdy jindy máme nejlepší příležitost dopřát si rybu než právě v období prázdnin a dovolených?

Pokud si chcete vychutnat opravdu zaručeně čerstvou rybu, pak neváhejte navštívit přímo rybářství či specializované pstruhařství.

Pstruhařství ve Vysokém potoce najdete nedaleko Hanušovic na řece Moravě pod Kralickým Sněžníkem. Bylo založeno počátkem 50. let minulého století na místě starého vodního mlýna a pily. Specializuje se na chov pstruha duhového a sivena amerického.

Ročně tady podle majitele Jaroslava Myšky odchovají 200 až 300 metrických centů ryb, které putují k prodejcům, pro sportovní rybolov nebo přímo do zdejší restaurace Rybářská bašta, která rybí speciality připravuje návštěvníkům už dvě desetiletí.

Pstruh je citlivý na kvalitu vody

Původní druh – pstruh obecný potoční – žije především v horních a středních úsecích toků, v horských potocích nebo pod přehradními nádržemi. Je velmi citlivý na kvalitu vody.

Pstruzi v naběráku

Pstruh americký, stejně jako ostatní druhy pstruha, patří mezi ryby lososovité. Tato dravá ryba se do Evropy dostala ze Severní Ameriky na konci 19. století. Do řek je vysazována jen pro potřeby sportovního rybolovu, v přírodním prostředí se u nás nerozmnožuje.

Umělý odchov pstruha amerického vyžaduje stálou péči, čistou vodu a kvalitní krmivo. Zvláštností lososovitých ryb je tuková ploutvička mezi hřbetní a ocasní ploutví.

Pstruzi v potoce

Ryby v české gastronomii

Přestože v české gastronomii jsou ryby poněkud opomíjené, pokud jde o oblíbenost, pak pstruh se těší trochu větší pozornosti než tradiční kapr. Nejen pro svou lahodnou chuť, ale i díky svým výživovým hodnotám, mimo jiné vhodným pro dietní stravování.

Chcete-li mít jistotu, že získáte rybu zaručeně čerstvou a zdravou, pak si ji vyberte přímo u chovatele. Protože Jaroslav Myška jako správný rybář ryby nejí, recept na úpravu pstruha nám poskytla autorka řady hrníčkových kuchařek Jaroslava Pechová. Jemné a chutné pstruží maso nevyžaduje žádnou složitou úpravu. Stačí rybu řádně očistit a odstranit žábry. Je žádoucí, aby se ryba dostala na talíř celá.

Delikatesní chuť pstruha nevyžaduje ani výrazné koření. Právě jednoduchost úpravy umocní jeho výborné chuťové vlastnosti.

Pstruh pečený na másle

Ingredience
  • 1 pstruh
  • 2–3 lžíce oleje
  • máslo
  • sůl
  • bílý pepř
  • kmín
  • paprika
  • mouka
  • citron

Vykuchaného pstruha dobře opláchneme a osušíme. Osolíme i vnitřek a ten ještě vyplníme plátky másla a snítkou petržele. Pstruha můžeme posypat kmínem nebo bílým pepřem či lehce poprášit moukou, do které jsme přidali papriku.

Na pánvi rozehřejeme máslo. Aby se nepřipalovalo, přidáme 2–3 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje. Pstruha po obou stranách rychle opečeme. Pak zmírníme teplotu a zvolna propékáme asi 20 minut. Že je pstruh pečený, poznáme tak, že z něj lehce vyjmeme hřbetní ploutev. Pstruha pokapeme citronovou šťávou a ihned podáváme.

Běžně můžeme pstruha udit, grilovat, smažit či péci. Nic však nezkazíte, když ho budete také vařit nebo dusit. Ať už zvolíte jakýkoli způsob úpravy, nechte si chutnat.

se maso u páteře zatáhne, je pstruh hotový. Podáváme s vařeným bramborem maštěným máslem
autor: av