Dceřiná společnost českobudějovické nemocnice se zaměří na dialýzu

13. říjen 2004

Nemocnice České Budějovice bude mít od ledna dceřinou společnost DIANEM, jež se bude zabývat dialýzou. Záměr minulý týden výraznou většinou hlasů schválili zastupitelé Jihočeského kraje, který nemocnici plně vlastní. Nová firma se základním jměním dva miliony korun bude ve stoprocentním vlastnictví nemocnice.

Podle zástupce jihočeského hejtmana Vladimíra Pavelky (KDU-ČSL) je hlavním cílem tohoto kroku zlepšení zdravotní péče. "Přinese zlepšení komfortu pro pacienty zejména možností omezení nočních dialýz a zvýšením počtu dialyzačních lůžek. To bude znamenat úspornější provoz bez nároku na zvýšení počtu pracovníků," uvedl Pavelka. V jižních Čechách meziročně stoupá počet dialýz - v roce 2002 jich bylo 7654, loni 7820 a předpoklad na letošní rok je nejméně 8000. Dialýzy jsou navíc poskytovány ve třech směnách, takže mnoho vážně nemocných starších pacientů se musí budit v 02:00, poté je zdravotníci převáží do Českých Budějovic, kde se pacienti například od 03:00 podrobí dialýze. Nový systém umožní přechod na šetrnější provoz. Další důvod ke změně byl podle Pavelky ekonomický. Úhradu dialýzy provádějí zdravotní pojišťovny paušální částkou. Navyšování výkonů, které je nutné pro zajištění péče o nemocné, tak hradí nemocnice z vlastních prostředků. Letos ztráta výrazně překročí dva miliony korun, v příštím roce se dá očekávat mezi osmi a 12 miliony. Samostatně provozované dialýzy jsou ale financovány podle skutečných výkonů.

Nemocnice České Budějovice je svou kapacitou 1650 lůžek čtvrtou největší nemocnicí v České republice. Od letošního 1. ledna je akciovou společností stoprocentně vlastněnou Jihočeským krajem. Její výnosy dosáhly v prvním pololetí letošního roku téměř 1,1 miliardy korun, tedy o 27 milionů korun více než ve stejném období roku 2003.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio