Daňové přiznání můžete vyplnit rychle, dobře a beze strachu

10. březen 2017

Daně - jak na ně? Přesně s tím poradí pracovníci Finančního úřadu pro Jihočeský kraj všem, kteří o to budou stát. Lidé ani nemusí do krajského města. Odborníci totiž sami vyjíždí do devatenácti jihočeských měst.

Například do poradny ve Zlivi přišel už několik minut po otevření dvaasedmdesátiletý Jiří Tuháček. „My už se známe, pan Tuháček sem chodí sem každoročně. Vždycky si hezky popovídáme a mezitím vyplníme daňové přiznání,“ komentovala příjemnou náladu pracovnice Finančního úřadu Ivana Vaňhová.

„Když vidím tyhle papíry, tak mi vždycky naskočí husí kůže, takže si zase nechám poradit od lidí, kteří tomu rozumí. V přítomnosti krásných a hodných dam mi to vždycky vyhovuje,“ dodal s úsměvem Jiří Tuháček.

Pro radu odbornic si přišla i další obyvatelka Zlivi Barbora. „Paní jsou příjemné, ochotné a se vším mi poradí. Sama bych si asi netroufla,“ řekla.

Obavy z vyplnění daňové přiznání jsou oprávněné. Chybu uděláte velmi snadno. „Naši poplatníci převážně chybují ve špatném zaokrouhlování a nedávají nám potvrzení druhého z manželů při uplatňování dětí,“ vyjmenovala pracovnice Finančního úřadu Helena Stupková.

Jednou z letošních novinek jsou nové tiskopisy daňového přiznání. Ty mohou využít pouze lidé s příjmy ze závislé činnosti. „Také se zvýšilo takzvané školkovné, které může být až 9900 korun, ale pozor, musí být splněny určité podmínky podle zákona. Další novinkou je to, že pokud si poplatník uplatňuje odpočet na děti, musí doložit potvrzení druhého z manželů, že si tyto děti neuplatňoval,“ doplnila mluvčí Finančního úřadu Jana Králová.

Lidé musí podat daňové přiznání nejpozději do 3. dubna. Finanční úřady rozšíří od 27. do 31. března úřední hodiny, otevřeno bude každý pracovní den do 17 hodin. V pondělí 3. dubna pak můžete přijít na Finanční úřad až do 18 hodin.

Spustit audio