Daně z nemovitostí se zvednou příští rok ve Veselí a v Dačicích

26. červen 2009

Dvojnásobnou daň z nemovitosti budou v příštím roce platit lidé ve Veselí nad Lužnicí. Rozhodli o tom zastupitelé, když schválili místní koeficient pro výpočet této daně. Stanovili jej na dvojku, zákon přitom umožňuje obcím a městům zvednout daňový koeficient až na pětku.

Podle starosty Veselí nad Lužnicí Jaromíra Nováka do městské pokladny sice nepřiputuje žádná závratná částka, ale město musí v současné době počítat s každou korunou: "Samozřejmě v souvislosti s pokračující hospodářskou krizí je každý příjem do rozpočtu pro nás vítaný. Částka by měla být okolo 2 až 2,5 milionů korun, některé pozemky jsou od daně osvobozeny."

Také majitele nemovitostí v Dačicích čeká od příštího roku vyšší daň. Město totiž využilo možnost, kterou dává zákon a zvýšilo takzvaný koeficient pro výpočet daně z nemovitosti.

K rozhodnutí zastupitelů starosta Rudolf Hájek dodal: "Koeficient pro samostatné Dačice budeme zvyšovat na dvojku, v místních částích by ponechán původní koeficient 1,6. U jednotlivých staveb má koeficient pro násobení základní sazby hodnotu 1,5."

autor: Ivan Mls
Spustit audio