Další turistický přechod s Rakouskem začne fungovat

30. červen 2005

Nový turistický přechod do Rakouska bude od soboty fungovat v Rapšachu na Třeboňsku. Obecnímu úřadu se podařilo dohodnout s cizineckou policií, že hranici mimořádně otevře vždy na víkendy od července do srpna. Sloužit má pěším, cyklistům i jezdcům na koních, píše dnešní jihočeská příloha Mladé fronty Dnes (MfD).

Obec žádala o zřízení přechodu už v lednu 2004. "Dostávali jsme vždycky povolení na krátkodobé otevření přechodu při jednotlivých kulturních nebo církevních akcích na obou stranách hranice. Letos byla cizinecká policie mimořádně vstřícná a otevřela ho na celé léto," řekla místostarostka Lenka Cvrčková.

V současné době chystá Česko a Rakousko podpis smlouvy k otevření celkem 16 turistických přechodů po celé délce jihočeské hranice. Nejblíže Rapšachu to bude ještě mezinárodní stezka v Českých Budějovicích a Chlumu u Třeboně. Jediným problémem jsou teď jenom vládní úředníci. "Smlouvy se měly původně podepsat už v květnu," uvedl ředitel Jihočeského krajského úřadu Jan Stráský.

Mezi Rapšachem a Brandem mohou lidé projít o víkendech vždy od 08:00 do 20:00. Čekají je namátkové hraniční kontroly. Přechod mohou využít lidé, kteří nepotřebují vízum. Dospělým z Evropské unie stačí občanský průkaz, děti musejí být zapsané v pasech svých rodičů.

autor: čro čb
Spustit audio