Cyklisté se během prázdnin stali účastníky mnoha nehod

6. září 2004

Velké množství zranění i lidské životy si za dva prázdninové měsíce vyžádaly na jihu Čech nehody, jejichž účastníky byli cyklisté či motocyklisté. Například na Českobudějovicku přinesl téměř každý prázdninový týden vážnější srážku cyklisty s automobilem.

Těžce zraněn zůstal muž (62), kterého 22. července srazil nákladní automobil při předjíždění v Českém Krumlově. Další těžké zranění si zavinil cyklista (23), který se 24. července podnapilý vracel z koncertu a spadl s kolem na silnici. Řidič automobilu, který v místě předjížděl, si jej nevšiml a přejel mladíka i s kolem. Cyklista skončil s poraněním hlavy, hrudníku a dalšími zraněními v českobudějovické nemocnici. V neděli 1. srpna srazil automobil na silnici mezi Štěpánovicemi a Třeboní cyklistku a jejího muže ze Šumperska, kteří v regionu trávili dovolenou. S těžkými zraněními byli převezeni do českobudějovické nemocnice. Tam skončil o den dříve i cyklista, kterého srazilo auto v Česekém Vrbném u Českých Budějovic na výjezdu z vodáckého klubu na cyklostezku. Ve velkém nebezpečí jsou ale také motocyklisté. Například 13. srpna se u obce Sosní nedaleko Lišova na Českobudějovicku zabil čtyřicetiletý řidič motorky, kterému vjelo do cesty auto z vedlejší komunikace. O dva dny později se stejným způsobem u Čejkovic srazil šestnáctiletý chlapec na malém motocyklu s traktorem. Hoch utrpěl těžké zranění.

Na mnohých dopravních nehodách se podepsalo vedro. To však podle mluvčí motoristy ani cyklisty neomlouvá. "Za každé situace se musí maximálně věnovat jízdě a celkové situaci, ničím se nerozptylovat a v žádném případě své síly a řidičské umění nepřeceňovat," upozornila mluvčí. Podle ní je potřeba při dlouhých jízdách odpočívat a přijímat i dostatek tekutin.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio