Co se večeřelo na zámku a co bylo pod stromečkem, ukazuje výstava Schönburské Vánoce na Červené Lhotě

26. prosinec 2023 08:36

Jak vypadaly Vánoce na zámku před sto lety, připomíná výstava Schönburské Vánoce na Červené Lhotě. Na základě fotografií, vyprávění pamětníků i zaznamenaných vzpomínek šlechtice Petra Schönburga ji historici připravili přímo v komnatách oblíbeného jihočeského zámku.

„Pod stromečkem stojí figurka andílka. Je to vlastně dobová panenka upravená do podoby andělíčka. Ta má ovšem v sobě rafinovaně zabudovaný starý hrací strojek,“ ukazuje panenku, která byla součástí vánoční výzdoby na Červené Lhotě, kastelán Tomáš Horyna.

Výstava Schönburské Vánoce ukazuje návštěvníkům, jak slavila svátky šlechtická rodina. Při prohlídce se lidé podívají do vánočně vyzdobených komnat i ke slavnostní tabuli. „Zvykem bylo, že se jedla ryba, ať už kapr nebo štika, ale s omáčkou a s karlovarským knedlíkem. To byl takový recept, který se tehdy v jižních Čechách vyskytoval běžně a ve šlechtických kruzích byl také velmi oblíbený,“ popisuje kastelán.

Čtěte také

K vidění jsou i dárky, které dostávala šlechtická rodina. „Máme štěstí, že se na zámku zachovalo několik předmětů, o nichž víme, že to byly původně dárky pod stromečkem v pracovně. Například tato knížka, kterou si princezna Sofie zakládala cedulkou od dárku a má tam i vepsané přání k Vánocům,“ říká kastelán.

Výstavou návštěvníky provází vzpomínky Petra Schönburga na Vánoce na Červené Lhotě. „Večer nás podle počasí vzali buďto dva kočáry, nebo dvoje saně do Deštné na půlnoční mši. Hluboké závěje před zámkem, saně připravené k odjezdu, kočí zabalený v koženém kabátě s koženým kloboukem, že mu čouhal ven jen nos. Seděl na vysokém kozlíku. Koním šla od nozder pára. Na každé straně saní byla blikotavá lucernička kreslící stíny do sněhu,“ čte z jeho vyprávění Tomáš Horyna.

Výstava Schönburské Vánoce na Červené Lhotě bude otevřená o víkendech, a to až do konce ledna.

Spustit audio

Související