Čím je Říp pro Čechy, tím je Dunajovická hora pro Třeboňsko

10. prosinec 2015
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Dunajovická hora je vlastně drobeček. Její nadmořská výška činí pouhých 504 metrů. I tak je vrchol hory, která se nachází přibližně šest kilometrů severozápadně od Třeboně, nejvýše položeným místem v Třeboňské pánvi a vytváří dominantu celého okolí.

Dunajovická hora poutala pozornost lidí od nepaměti. Na severní straně kopce bylo odkryto pohřebiště z doby bronzové. Později se hora stala zásobárnou stavebního kamene pro celé okolí a dodnes se pod vrcholkem nachází zatopené malé lomy. V roce 1939 byla na Dunajovické hoře vystavěna jednoduchá rozhledna. Vydržela ale stát jen několik let, snaha o její znovuvybudování zatím nebyla úspěšná.

Hora je zároveň poutním místem. Na křižovatce cest pod vrcholem stojí kaple zvaná místními U Krista Pána, kolem které vede křížová cesta. Ke stavbě kaple se váže několik pověstí. Podle jedné kapli postavil slepec, který se omyl léčivou vodou vyvěrající ze studánky pod kaplí a kterému se navrátil zrak.

Druhá pověst vypráví o důstojníkovi francouzské armády a jeho sluhovi z dob napoleonských válek, kteří v zimě převáželi truhlu s domnělým válečným pokladem z Ruska. Vojáci požádali sedláka hospodařícího tehdy na statku číslo 16, aby jim ukázal směr cesty do nedalekých Ledenic. Přijeli pak do místa, kde nyní stojí kaple, a museli z cesty odstranit padlý kmen. Když se oba vojáci sklonili, aby strom odstranili, chamtivý sedlák je zabil, aby se zmocnil domnělého válečného pokladu. Těla i se saněmi hodil do tůně. V truhle ale poklad nebyl. Sedláka tížilo svědomí, a tak věnoval faráři peníze na vystavění kaple. Na smrtelné posteli se údajně ke svému činu přiznal.

Starosta obce Dunajovice přislíbil, že by na Dunajovické hoře mohla stát do třech let rozhledna, tedy do roku 2014, právě takový by z ní byl výhled

Doloženým faktem je, že kaple stála na Dunajovické hoře od 19. století. V roce 1885 byla opravena na náklady ženského kláštera v Třeboni a lidé z okolních vesnic při té příležitosti zaplatili vybudování křížové cesty.

Dunajovickou horu křižuje zeleně značená turistická trasa Třeboň – Horní Slověnice a žlutě značená trasa Štěpánovice – Dunajovice. Výstup na kopeček je nenáročný, lze ho doporučit i cykloturistům.

autor: Filip Černý
Spustit audio