Chystáte se péct domácí chleba? Takhle bude ještě křupavější a chutnější
Pečete domácí chleba? V dřívějších dobách se pekl alespoň 1x týdně a naše babičky měly mnoho dobrých fíglů, jak ho vylepšit.
Aby byl chleba nadýchaný, stačí do těsta nastrouhat jednu uvařenou bramboru. Kůrka bude krásně křupat, když několikrát během pečení nalejete na dno trouby trochu studené vody. Chleba bude krásně vonět, když kmín nejdříve na sucho opražíte na pánvi.
A ještě poslední tip, ten zaručí vláčnost chleba. Do těsta zkuste přidat půl hrnku podmáslí. Myslím, že chuť a vůni domácího chleba nic nepřekoná a není nic jednoduššího, než nějaký upéct.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.