Chodské dolky se švestkovou omáčkou od Zdeňky Houdkové potěší za tepla i za studena

Za dalším receptem jsme se vypravili na Chodsko za Zdeňkou Houdkovou do Slavíkovic. Naučila nás péct nadýchané vdolky a k tomu uvařit sladkou švestkovou omáčku. Jak bývá zvykem na Chodsku, názvy se tam zkracují, proto vdolkům říkají „dolky“.

Recept na chodské dolky se švestkovou omáčkou od Zdeňky Houdkové

Švestková omáčka

Ingredience:

1 kg švestek (čerstvé, kompotované i zmrazené)
200 ml šťávy ze švestkového kompotu nebo jiného ovocného červeného sirupu
6 lžic strouhaného perníku
1 lžička muškátového květu
1 lžička mleté skořice
1 sáček vanilkového cukru
1 sáček skořicového cukru
1 velká lžíce másla (můžeme přidat i více)
200 ml smetany (min. 30 % tuku)
1 špetka soli
třtinový cukr podle chuti
citronová šťáva dle chuti

Postup:

Do hrnce dáme švestky, přidáme šťávu z kompotu a všechny ostatní ingredience kromě perníku a smetany. Vše promícháme a dáme vařit na plotnu.

Směs na omáčku provaříme 5 - 10 minut podle kvality švestek. Poté do rozvařených švestek přidáme nastrouhaný perník a znova krátce provaříme.

Dále omáčku rozmixujeme a ještě propasírujeme přes síto, aby byla dokonale hladká. Nakonec přidáme smetanu a dochutíme – buď cukrem, nebo citronovou šťávou.

Dolky

Ingredience na cca 10 kusů:

300 g polohrubé mouky
100 g hrubé mouky
100 g hladké mouky
10 g sušeného droždí
1 lžíce oleje
5 lžic cukru krystal
1 lžíce rumu
2 vejce
100 ml mléka
200 ml smetany
1 špetka soli

Postup:

Do mísy dáme mouku, cukr a sušené droždí, vše společně promícháme. Teprve potom přidáváme olej, rum, vejce, mléko předem smíchané se smetanou a nakonec špetku soli.

Zaděláme hladké těsto, které se nelepí na mísu a dáme vykynout cca ½ - 1 hodinu podle teploty v místnosti.

Po vykynutí těsto zpracujeme na vále a rozkrájíme ho na malé kousky velikosti tenisového míčku – asi 100 g jeden. Z každého kousku vyválíme vdolečky, jako bychom balili buchtu, do které jsme dali náplň. Pak každý vdolek poválíme krouživými pohyby v dlani, zakulatíme a položíme vrchní stranou na plech vyložený pečicím papírem.

Pečeme nasucho asi 15 – 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Po vyjmutí dolky pomažeme ze všech stran rozpuštěným máslem. Do omáčky si dolky namáčíme.

Zdeňka Houdková

Recept na dolky se švestkovou omáčkou má od své maminky, která se narodila v roce 1914. Je to sladká omáčka, která se dá ochutit i na kyselejší variantu.

Přivítala nás u bohatě prostřeného stolu. Na úvod jsme dostali domažlický oukrop, pak výbornou světlou omáčku ze šťávy z kysaného zelí s rozpeky a nakonec jako dezert pravé chodské koláče.

Byl to den bohatý na jídlo, zážitky i veselé povídání.

Zdeňka Houdková a Patrik Rozehnal